Sportski aerodrom?

Rasprava o objektima i njihovim ostacima vidljivim na površini.

Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:43

treb wrote:Dajte mi recite vi koji ste bili na licu mjesta, realno kakva su oštećenja pisti od onoga što je zaista oštećeno?

Naime, ne vjerujem da bi bio neki problem veliki složiti tamo barem sportski aerodrom. Povreda zračnog prostora na zajedničkom aerodromu sigurno ne bi bila takav problem za dogovoriti između dvije prijateljske zemlje.

Jedini potencijalno veliki problem vidim u procesu ulaska HR u EU, jer sumnjam da će EU-ovci baš blagonaklono gledati na ionako premeku granicu između HR i BiH.
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:44

Firewall wrote:Sportski aerodrom mogao bi se napraviti skoro odmah, nešto više uz malo truda, vremena i novca nije nemoguće.
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:44

treb wrote:Kaj se novaca tiče, mislim da ako imamo puste milijarde za neki most koji nam baš i ne treba, onda se par stotina tisuća ziher može izdvojiti za razminiranje i uređenje aerodroma.

Jel ima neka pista da nije minirana?
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:44

Riker wrote:Nije pitanje novaca nego nužde, vojne, politične, ili točnije, vojno-političke, te dvije stvari ne treba odvajat.

Ako vojska kaže treba - napravit će se. Jer para se ima, ili će se izmislit ako nema.

Ali moje mišljenje je, i da je cijeli aerodrom recimo na području RH, da se u renoviranje bilo koje vrste nebi išlo.

Za sportaše postoji Udbina. Priče o Željavi kao još jednom SA ne vidim kao realne jer nit je kod nas sportsko letenje razvijeno toliko da bi jedan treba, a ni priča o "blizu su Plitvice" nemaju ono najbitnije - računicu.

Kad uđemo u NATO, onda možda...premda ne vjerujem. Možda ju samo malo porede i zabrane za nas lutalice.

Dakle, moj stav je da je Želja super prilika za avanturise kao mi, jer ovako veliku bazu koja ima i dosta veće značenje i povijest od samo "aerodrom sa parkingom u brdu" nema svatko, a sa druge strane, kao što je Firewire vrlo mudro i koncizno napisao, spomenik ljudskoj (možda bolje reć našoj, FNRJ-ovskoj) genijalnosti i gluposti.

Očito je da su tu i tamo to čistili, što od grota od detonacije, što nasipavali ulaze radi strvinara, ali kao što su Rupe osuđene na propast, piste će najvjerovatnije bit i ostat ruta za DGS-ovce i nas znatiželjnike.

Tako ja mislim da je realno, a kad bi birao, volio bi da se aerodrom preuredi kao muzej, ono je toliko ogromno da može bit i muzej zrakoplovstva, muzej vojne tehnike, muzej domovinskog rata...svaka tema na svom ulazu...

No, to su samo moje puste želje. :D
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:44

treb wrote:Pa jasno mi je da kao vojni objekat više zbog položaja ne dolazi u obzir. Uvijek su ti najveći neprijatelji susjedi (osim ako si SAD) pa nema smisla da na susjednom pragu imaš bilo kakvu bazu.

A muzej bi mogle biti rupe (barem jedan tunel, npr ulazi 1-2). Ali ako napraviš muzej usred ničega, onda ćeš to i dobiti. A ako imaš sportski aerodrom u blizini, svi koji dođu tamo zbog nekog razloga (prelet, aeromiting, izložba...) će ziher posjetiti i muzej u rupi.

Al' dobro. O tom potom, mene je zanimalo u kojem su stanju piste.
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:45

Firewall wrote:
treb wrote: Jel ima neka pista da nije minirana?

Pitanje je u kakvom je stanju okoliš pista, što se tiče mina. A što se tiče budućnosti aerodroma svaka cijena će biti vjerojatno prevelika s obzirom na razminiravanje cijele okoline pista + daljnja ulaganja.
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:45

treb wrote:A čuj, mislim da je ipak jeftinije razminirati okolinu piste i osposobiti sve piste za korištenje nego ići u otkup ovolikog zemljišta, pa sve infrastrukturne radove, pa izgradnju pista, a da o projektnim dokumentacijama i svemu skupa ne pričam. Za ovakav kompleks vidim bez problema da bi u LIjepoj našoj cijene se kretale u stotinama milijuna kuna (ne pričam uopće tu o rupama koje su nepotrebne).
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:45

Firewall wrote:Trebao bi nam neki dobri ekonomist tu na forumu za procjenu trenutne vrijednosti aerodroma i okolice po trenutnim cijenama zemljišta.
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:45

Djadjo wrote:Nego ovaj.....


Vijesti o Bilateralnom razgovoru izmedju Amera i Ministarstva obrane BiH...te je navodno naspomenuto da su ameri zinteresirani za obnovu Bihackog aerodroma....zbog strateske pozicije bla bla....


iako nemogu nac po sajtovima...da je spomenut aerodrom igdje....


pa jel nije veci dio naš?


Djadjo
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:46

Firewall wrote:Trebao bi biti koliko mi je poznato, jedino ako se nismo dogovorili sa BiH o prepuštanju objekta.
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:46

admin wrote:Koliko ja vidim tu nema uopće riječi o Željavi.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/071218115
Prvi bilateralni razgovori predstavnika odbrane SAD-a i BiH

U Washingtonu su danas održani bilateralni razgovori predstavnika odbrambenih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. To je prvi do sada održani susret takve vrste.

S američke strane razgovore je predvodio pomoćnik američkog ministra odbrane za Evropu i NATO Daneil Fata, a bosanskohercegovačku delegaciju predvodio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Nakon razgovora Fata i Cikotić su u kraćem razgovoru za Glas Amerike iznijeli ocjene dosadašnje suradnje vojnih snaga dviju zemalja.

”Ovo su prve, inauguralne bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD-a i BiH, koje će, nadamo se, biti održavane svake godine. Mi godinama imamo dobre odnose s Ministarstvom odbrane BiH, ali nakon novembra prošle godine, kada je BiH pozvana da se pridruži Partnerstvu za mir NATO-a, mi smo u mogućnosti da pojačamo međusobne veze, između ostalog i održavanjem ovakvih konsultacija.

Zamjenik ministra odbrane Gordon England je danas, u okviru zajedničkog susreta, razgovarao, pored predstavnika BiH, i s predstavnicima Srbije i Crne Gore. Razgovarali smo o prioritetima u oblasti odbrane, ciljevima, mogućnostima... o tome kako SAD mogu pomoći BiH, kako u finansijskom pogledu tako i na druge načine. Sjedinjene Države jako cijene dorinos kojeg je BiH do sada dala u oblasti borbe protiv terorizma. U BiH je urađen fantastičan posao i mi u cijelosti podržavamo nastojanja BiH da se pridruži NATO savezu”, istakao je Daniel Fata.

Na pitanje kako u Pentagonu procjenjuju suradnju bosanskohercegovačkih jedinica i američkih snaga u Iraku, Fata je rekao:

”Veoma smo zadovoljni. Već je bilo šest smjena, uskoro će doći i sedma rotacija vojnika iz BiH. Oni imaju veliko znanje i iskustvo iz kojeg mnogo mogu učiti i naši vojnici. Naši zapovjednici na terenu rad vojnika iz BiH u Iraku ocjenjuju veoma visokim ocjenama. Mi jako cijenimo sve ono što BiH radi u Iraku.“

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kaže da je Bosna i Hercogovina tokom ovog bilateralnog susreta imala priliku da prezentira sva dosadašnja dostignuća, da iznese određene zahtjeve prema Sjedinjenim Američkim Državama, istakne vlastite prioritete za narednih nekoliko godina i da u tom smislu dogovori mehanizme dalje suradnje.

”U okviru svega toga, mi izražavamo punu zahvalnost za sve ono što je Amerika do sada napravila u stabilizaciji mira, u dimenzioniranju odbrane na nivou države, izvođenju odbrambene reforme, našem prijemu u Partnerstvo za mir, brzom kretanju ka NATO-u. Naš je cilj da našu zemlju pretvorimo od korisnika sigurnosnih i odbrambenih usluga u zemlju koja će pružati takve usluge, u partnera na međunarodnom planu. Hoćemo da dogradimo i ojačamo vlastite sposobnosti i da sa pozicije partnera učestvujemo u međunarodnoj saradnji“, rekao je Selmo Cikotić

O suštini i karakteru najpotrebnije američke pomoći oružanim snagama BiH Cikotić je rekao kako je to još uvijek pomoć u sferi donošenja određenih političkih odluka koje su pretpostavka konkretnih odbrambenih promjena, potrebna nam je međunarodna podrška priključivanju određenim institucijama, kao i „konkretna pomoć u obrazovanju kadrova, u nabavci određenih stavki opreme i naoružanja, u održavanu tih stavki i u održavanju opreme i naoružanja koje već imamo. Potrebna nam je pomoć u višestrukoj razmjeni iskustava i pogleda u suočavanju sa vrlo kompleksnim savremenim sigurnosnim izazovima i prijetnjama“, dodao je Cikotić.

Ministar Cikotić danas u State Departmentu i u Nacionalnom vijeću odbrane SAD učestvuje u razgovorima zajedno sa ministrom odbrane Crne Gore Borom Vučinićem i pomoćnikom ministra za politiku odbrane Ministarstva odbrane Srbije Dušanom Spasojevićem.

Tokom boravka u Washingtonu Cikotić će održati i predavanje u organizaciji Atlantskog vijeća SAD, te imati bilateralne razgovore sa zvaničnicima State Departmenta.

(FENA)
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:47

Firewall wrote:Definitivno se tu ne spominje Željava, čak ni aerodromi ili zrakoplovstvo.
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:47

Djadjo wrote:Da nekazem na kojem drugom forumu....bis spominje zeljavu....


iako nebih ja strance podno pljesivice za suho zlato...al to je moje osobno razm..
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:47

relay station wrote:mislim da bi ekipa iz ak bihac mogli puno toga napravit samo da imaju volje i malo love tamo ionako letuckaju inad i okolo pista
admin2
 

Re: Sportski aerodrom?

Postby admin2 on 26 Jun 2008, 22:47

Firewall wrote:
treb wrote:...ne vjerujem da bi bio neki problem veliki složiti tamo barem sportski aerodrom.


Nema potrebe za sportskim aerodromom jer u blizini već ima jedan iako skroman...

"Sportski aerodrom "Bihać - Golubić" se nalazi 3,2 km jugoistočno od grada Bihaća.Posjeduje travnatu poletno-sletnu stazu dimenzija 1200 x 60 m.Staza je stabilisana i osposobljena za prihvat zrakoplova max težine na poletanju (MTOW) od 5.700 kg.Sa obje strane PSS se nalaze rulne staze širine 20 i 30 m."
http://www.bihac-leewave.netfirms.com/aerodrom.htm
admin2
 

Next

Return to Piste i vanjski objekti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest