Minska sumljiva područja-Željava

Linkovi gdje se spominju nekakvi podaci o Željavi.

Minska sumljiva područja-Željava

Postby LupusREBEL on 05 Apr 2009, 11:11

Naime HCR posjeduje cijelu mapu i paletu nacrta minskih sumljih područkja, nalazi se na njihovoj službenoj stranici:

WWW.HCR.HR

Trenutno stanje minski sumnjivih površina na prostoru Republike Hrvatske iznosi 954,5 km2 kao rezultat aktivnosti humanitarnog razminiranja i općih izvida. MSP obuhvaća 12 Županija, odnosno 111 gradova i općina koje su zagađene minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da je MSP zagađen sa 110 000 mina. Minsko sumnjivi prostor zagađen je i velikim brojem NUS-a, posebno u područjima borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata. Sukladno Zakonu o humanitarnom razminiranju MSP je kategoriziran u površine za razminiranje i pretraživanje. Za razminiranje je predviđeno 25%, a za pretraživanje 75% MSP-a. Cjelokupni MSP na teritoriju Republike Hrvatske obilježen je sa 15.000 oznaka upozorenja na minsku opasnost.

Image

UPOZORENJE: Kartografski su prikazane županije s minski zagađenim područjima, a unutar svake županije nalazi se popis gradova i općina čiji dijelovi pripadaju minski sumnjivom prostoru u kojem postoji sumnja mogućeg ili stvarnog postojanja mina, NUS-a ili drugih eksplozivnih sredstava.

Detaljne informacije mogu se dobiti u podružnicama Hrvatskog centra za razminiranje u Osijeku, Karlovcu i Zadru.

Preciznim definiranjem veličine i strukture minskog problema u RH učinjene su potrebne pretpostavke za utvrđivanje realnog stanja, a izradom kriterija za određivanje prioriteta u razminiranju stvoreni su uvjeti za realno planiranje, odnosno izradu Trogodišnjeg plana humanitarnog razminiranja kao osnove za izradu Godišnjih planova humanitarnog razminiranja, te mogućnost jasnog definiranja minskog utjecaja na razvoj Republike Hrvatske.

Pa bi bilo pametno da svaki put se uzme novo nastala situacija na Željavi na ovoj adresi:
Podružnica Karlovac, Josipa Kraša 2, 47 000 Karlovac
Tel. +385 47 616 236
Fax. +385 47 612 083, e-mail: karlovac@hcr.hr
LupusREBEL
 

Re: Minska sumljiva područja-Željava

Postby FirewireHR on 29 Mar 2016, 09:53

HCR je unio najnovije pozicije minski sumnjivih površina.
Koliko vidim sada su svi ulazi u Klek i padina Plješevice iznad označeni crveno.
Također sve ovo oko piste 1 sa spojem na pistu 3.
Image

Dosta davno je bilo ovako, pa su nešto bili smanjili i sada opet povećali.
S obzirom da BiH strana razminirava u okolini GP Izačić biće da imaju zanimljive nalaze koji opravdavaju novu kartu(?) [smly_n010smly.gif]
Image
[smly_c040smly.gif]
User avatar
FirewireHR
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 5785
Joined: 29 Mar 2008, 15:43

Re: Minska sumljiva područja-Željava

Postby Flashback 505 on 31 Mar 2016, 07:20

Vjerujem da je priča takva, da kako se smanjuju prioritetna sumnjiva područja (recimo čišćenje po Slavoniji) tako dolaze na red ova tzv manje važna, odnosno sekundarna i tercijarna.
Jedno vrijeme karta minski sumnjivog područja Željave je bila skinuta sa HCR_ovog popisa. Zvao sam ih i rekli su mi da je to zato jer je Željava u ingerenciji MORH-a, dakle nije civilno područje - nije u ingerenciji HCR-a (iako - složio se samnom da to baš i nije dobro, ali da su propisi u tom trenutku bili takvi - vojska ima obavezu čišćenja unutar vojnih objekata i nesmiju izlaziti izvan te granice).
Sada je aerodrom pod DUUDI-em pa su kartu vratili, a kako su u međuvremenu (mup pirotehnika) čistili tunele (a sigurno nije sve pregledano - to znamo) postavili su oznake i na ulaze.
Onaj mali poligon sa četiri zastavice, nasuprot vojarne, na cesti koja vodi od vojarne prema gp, je mjesto gdje je odložen građevinski otpad iz tunela, iz vremena kada je vojska nasula šljunak pred ulaze. Sada je označen kao minski sumnjiv jer su shvatili da je po podovima tunela bilo svašta ....
Image Ako želite posjetiti aerodrom Željava i okolicu, obratite pažnju na OVE PODATKE
Flashback 505
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
 
Posts: 276
Joined: 17 May 2008, 09:10


Return to Linkovi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron