Page 1 of 1

In memoriam - Josip Jović

PostPosted: 03 Apr 2008, 14:44
by admin2
Riker wrote:Nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, kojom je zapovijedao današnji načelnik GSOS-a RH general zbora Josip Lucić, specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te antiterorističke jedinice Lučko krenulo je noć uoči Uskrsa put Plitvica. U ranim jutarnjim satima 31. ožujka, na glavnom pravcu kretanja, kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, u autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, na sreću neizvučenog osigurača, te nije eksplodirala. Munjeviti izlazak iz vozila, zalijeganje uz cestu, otvaranje vatre u pravcu iz kojeg je pucano, napredovanje po dubokom snijegu koji je tog Uskrsa okovao Plitvice.... Sukob je potrajao nekoliko sati tog prijepodneva, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se. Prema policijskim izvješćima uhićeno je devet ekstremista, među njima i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara. U novinskim isječcima iz tog vremena stoji da su baš krenuli na sastanak u Titovu Korenicu. S magnumom 357 za pojasom! Njih se sprovodi do Slunja, gdje je nastavljena kriminalistička obrada.

Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostat će upamćena po prvoj hrvatskoj žrtvi, naime, poginuo je prvi hrvatski policajac Josip Jović, a sedam pripadnika specijalne policije je ranjeno. Prema riječima suboraca, Jović je bio najistureniji u napadu, pucao je u smjeru pošte. Iako je na sebi imao pancirku, netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života. No, preminuo je na putu do bolnice. Dvadesetdvogodišnji Josip Jović bio je prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.


-------------------------------------

Tijekom dana s područja Plitvica stizale su razne informacije, no jedno je sigurno, akcija je potpuno iznenadila pobunjene Srbe i postigla je potpuni uspjeh. Prva neugodna vijest bila je činjenica da je poginuo policajac Josip Jović, prvi hrvatski redarstvenik. Uz već spomenute policijske uprave Karlovac i Gospić udarna snaga ove antiterorističke akcije bile su antiteroristička jedinica Lučko i antiteroristička jedinica Rakitje. U obje te jedinice veliki broj pripadnika stigao je u te jedinice iz Svetošimunske s tečaja za prve hrvatske redarstvenike.

U prodoru ove postrojbe su se probile u blizinu zgrade pošte, a Josip Jović je bio najistureniji u ovom napadu. Stojeći iza stabla pucao je u smjeru zgrade pošte. U vrijeme dok otvara vatru prema teroristima, s njegove lijeve strane netko od terorista je s uzvišenog dijela preciznim pogotkom pogodio Josipa Jovića u od pancirke nezaštićeni dio tijela. Prvi do Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika, stigao je Miljenko Kožul. To se dogodilo oko podneva, pa zato u prvom izvješću Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i nema podatka o poginulom hrvatskom policajcu.

U "Večernjem listu" od 30. travnja i 1. svibnja 2000. godine novinarki Sonji Hodak, Miljenko Kožul o tome kaže: "Vidio sam ga iza stabla kako pada. Dotrčao sam do njega i pitao što mu je. Samo je odgovorio, "ništa". Ležao je u dubokom snijegu. Strgnuo sam svoju pancirku i masku, prihvatio ga, ali već se počeo gubiti. Posljednje riječi su mu bile: "tata, tata!" Izravnao sam ga. Bio je strašno blijed i već su dotrčali i Ivan Ljubić, Predrag Petrović, Vinko Ravić i Darko Fistrić".

Prebacit će Josipa Jovića u oklopno vozilo, a kola Hitne pomoći su stigla u trenu. Kolege Josipa Jovića iz ATJ Lučko su u vrijeme nastavka borbe prebacili ranjenog suborca u autokamp "Čatrnja" i prenijeli ga u helikopter. Do dolaska helikoptera, Josip Jović je davao znakove života, no u vožnji će izdahnuti.
- iz knjige Davora Runtića - Prvi Hrvatski Redarstvenik

http://hr.wikipedia.org/wiki/Josip_Jovi ... stvenik%29

Njegov spomenik nalazi se odmah na ulazu prema hotelu Jezero

Image

Image

Re: In memoriam - Josip Jović

PostPosted: 03 Apr 2008, 14:44
by admin2
Firewall wrote:Neki inserti iz događaja poznatog kao Krvavi Uskrs

ImageImage
ImageImage
ImageImage

Re: In memoriam - Josip Jović

PostPosted: 07 Oct 2008, 20:49
by SuperJura
admin2 wrote:
Njegov spomenik nalazi se odmah na ulazu prema hotelu Jezero


Pa nije baš tako, njegov spomenik nalazi se pokraj zgrade bivše pošte ( iz koje je i pucano na njega), malo iznad ulaza 2 ili 400 m od ulaza u Hotelu Jezero u smjeru Korenice.

Re: In memoriam - Josip Jović

PostPosted: 07 Oct 2008, 21:01
by FirewireHR
Nije li tamo bio i neki muzej trofejnog oružja iz 2.sv.rata? :a015

Re: In memoriam - Josip Jović

PostPosted: 07 Oct 2008, 21:05
by SuperJura
FirewireHR wrote:Nije li tamo bio i neki muzej trofejnog oružja iz 2.sv.rata? :a015


Nije tamo, nego gore na Mukinjama pored skijališta i vučnice, to je bio spomen dom 6. Ličke divizije. Udaljeno je od spomenika nekih 1 km u smjeru Korenice pa skreneš lijevo u naselje i ideš do kraja ravno cestom.

Re: In memoriam - Josip Jović

PostPosted: 07 Oct 2008, 22:24
by treb
Jel to Mukinje radi kad je sezona? Ja bio sa starim u prolazu prije 2-3 g i mada je bilo snjega nije vrtila žičnica. Kratka je stazica, al bi bilo fino se guštat na Plitivicama.

Re: In memoriam - Josip Jović

PostPosted: 08 Oct 2008, 08:33
by SuperJura
treb wrote:Jel to Mukinje radi kad je sezona? Ja bio sa starim u prolazu prije 2-3 g i mada je bilo snjega nije vrtila žičnica. Kratka je stazica, al bi bilo fino se guštat na Plitivicama.


Radi, kako da ne. Sad ima u podnožju i novi lijepi ugostiteljski objekt gdje se i iznajmljuje oprema. Snijega mora biti barem 30-40 cm da se strojem može urediti staza.

Image

Image