Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Vidjeli ste ili imete nešto zanimljivo?...pokažite i drugima.

Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby bostjan on 24 Feb 2011, 17:52

helikopter_gazelle_001_TO_velenje_sostanj

Image

Rat za Sloveniju prije dvadeset godina možda bio jako kratko, kažu joj deset dana rata, ali još uvijek zahtijeva žrtve i teške odluke. Jedna takva odluka bila emigracija pilot, Jože Kalan i tehničar zraka, Bog Šuštar kada Gazelle helikopter SA - 341 prebjegao iz tadašnje Jugoslavenske narodne armije u Teritorijalnu obranu. To je bio jedan od prvih hrabrih djela u ratu za nezavisnost Slovenije.
Od 27 Lipnja 1991 su bili pilot, kapetan prve Klasa Joze Kalan i tehničar zraka, nositelj prvi Klasa Bogo Sustar helikopter smješten u vojarni u Mariboru ekskadrilji izviđanje i nadzor, njihova dužnost bila je izviđanje i promatranje slovensko-hrvatske granice. 28. Lipnja 1991, pobjegao helikopterom iz vojske i prvi otišao na Golte. Odmah nakon helikopter prebegu sakrio Golte tim radnika i pomoći im kao jedinica 133. Vode KS White Water, gdje je helikopter oslikane oznakama JVL (jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva) i zamijeniti ih s indicije da FC-001, i dodati slovenski grb, simbol koji želite. To je bio prvi helikopter u vlasništvu tada Teritorijalne obrane, sadašnji slovenski Oružanih snaga.
Helikopter na 29 Lipnja 1991 od Golte preselio i sakrila se u prolio na planinarski dom u Smrekovcu, nakon četiri dana, po treći Srpanj 1991 prenesena i držao do 10 Srpanj 1991 Farm Rezoničnik (kod kuće Leskovšek) u Bijeloj Vode 45 postrojenja. 10. Srpanj 1991, ona se preselila opet i sakrila se u kućicu za alat u farmi Juvan (domaći žohar) na mjesta uzorkovanja 56 Termoelektrana, gdje je stražarima da protjerivanja posljednji vojnik JNA iz Slovenije, ili u sedam Studenog 1991. Godine 1992, helikopter ušla u državni registar oznakom SL-HAA-a i tom prigodom je također obojana u civilnim shemu boja. Helikopter je 15 VL brigade koristiti za obuku i prijevoz putnika. 21. Lipnja 1994, nesreća se dogodila preko zone Kočevska Rijeke, na kojoj je obnovljena i 1996 podignut spomenik na ulazu u zračnoj bazi na Brnik.
Važnu ulogu i zasluge da je helikopter do odlaska iz Vojske Republike Slovenije nije otkrila je imao 89. Regionalnog stožera Teritorijalne obrane mina i domaćini, na farmi u White Rezoničnik Juvan vode na mjestu uzorkovanja postrojenja.
Na inicijativu veterana rata za Sloveniju Šalek Valley na 28 Lipnja 2001, na Golte otkrio spomen-ploču i predložio da dan, dan helikoptera bojne slovenske vojske. U isto vrijeme dodjeljuje zaslužnim pojedincima potpisati Golte

FILM
nažalost na slovenskom:
http://www.youtube.com/watch?v=h457hbHcxoE

Image
Image
Image
Image
User avatar
bostjan
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
 
Posts: 432
Joined: 19 Jun 2008, 18:30
Location: LJUBLJANA

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby TonyDo on 25 Feb 2011, 16:50

Ljepa foto galerija vezana za temu.

http://www.veterani-sostanj.si/index.ph ... &Itemid=59

Nego bostjan,dali je ovaj helikopter još aktivan u vojsci Slovenije?
Znam da se on često spominje vezano uz događaje 90-tih,ali ovaj podatak nisam zapamtio.

hvala :hi
Murphyjev zakon : Ako nešto može poći naopako, poći će naopako.
Komentar : Murphy je optimista.
User avatar
TonyDo
Elitni forumaš
Elitni forumaš
 
Posts: 1845
Joined: 02 Jan 2010, 17:55
Location: ni blizu nirvane

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby bostjan on 25 Feb 2011, 17:41

TonyDo wrote:Ljepa foto galerija vezana za temu.

http://www.veterani-sostanj.si/index.ph ... &Itemid=59

Nego bostjan,dali je ovaj helikopter još aktivan u vojsci Slovenije?
Znam da se on često spominje vezano uz događaje 90-tih,ali ovaj podatak nisam zapamtio.

hvala :hiZa novonastalih vojnog zrakoplovstva u samostalnoj Sloveniji bio je najvažniji korak emigracija pilot kapetan prvi Klasa Joze Kalan i let vodnik prvi tehniku Klasa Bog Šuštar Gazelle helikopter iz vojarne u Mariboru na slovenske TO 28. Lipanj 1991.

Gazelle helikopter je prvi put korišten za treniranje pilota i usluga od 1996 je stajao kao spomenik na ulazu u zračnoj bazi na Brnik. Utjecaj vremenskih prilika i trošenje materijala ići prošle godine u sjevernom tijekom sedam mjeseci da se oporavi u potpunosti. Uz uspješne obnove sub reproduciranih slika helikoptera, koja ostaje važan dokument vremena i događaja vezanih uz Sloveniju neovisnost.
znači gazela je sasvim obnovljena [smly_a035smly.gif] [smly_a035smly.gif] [smly_a035smly.gif]

na ovoj sliki pilot jože kalan i mehaničar bogomir šuštar i gazela na brniku koja više ne stoji tamo

Image

i slika sasvim obnovljene gazele sa TO oznakama [smly_a035smly.gif]

Image
User avatar
bostjan
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
 
Posts: 432
Joined: 19 Jun 2008, 18:30
Location: LJUBLJANA

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby bostjan on 26 Feb 2011, 08:49

Pilot helikopterja major Jože Kalan pri maskiranju Gazele TO 001-Velenje
Image
Pilot Gazele major Jože Kalan pri pisanju dnevniškega zapisa pred poletom na Smrekovec
Image
Pilot prebegle Gazele major Jože Kalan pri maskiranju helikopterja
Image
Pilotska kabina Gazele TO-001 Velenje 28. junija 1991
Image
Premik Gazele iz lokacije na Golteh proti Planinskemu domu na Smrekovcu
Image
odmah nakon sletanja Gazele radnici na Golteh i pilot Kalan in tehnik Šuštar dobro zamaskirali - 28. junij 1991
Image
Tehnik Bogo Šustar pripravlja helikopter za maskiranje nad hotelom Golte nad Mozirjem dne 28. junija 1991
Image
Zadnji krak Gazele prebojen u slovenski grb dne 29. junija 1991
Image
Zamaskirana gazela po pristanku nad hotelom Golte dne 28. junija 1991
Image
Zmaskiran prebegli helikopter iznat hotela Golte dne 28. junija 1991
Image
Prvi let Gazele po prebjegu na lokacijo Golte 1991
Image
User avatar
bostjan
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
 
Posts: 432
Joined: 19 Jun 2008, 18:30
Location: LJUBLJANA

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby LupusREBEL on 26 Feb 2011, 11:59

Čekaj, kaj nije bio i onaj prjebeg Gazele koja je oborena u središtu Ljubljane?
Image
User avatar
LupusREBEL
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 5238
Joined: 21 Jul 2008, 19:43
Location: Zagreb

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby bostjan on 27 Feb 2011, 07:13

LupusREBEL wrote:Čekaj, kaj nije bio i onaj prjebeg Gazele koja je oborena u središtu Ljubljane?


Zašto je morao umreti Anton Mrlak?

Image
video
http://www.youtube.com/watch?v=FN8qUsr2 ... r_embedded


To je godine 1991, 27 Lipnja, tako da govoriti o ratu za Sloveniju, koja je još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno da li je to rat, ili samo slabo naoružani kampanju aktivnosti. A neke od stvari umotan u magli, jer čak i neketara JA tumarali ni na koji način je podložno pravilima struke, u smislu strategije i taktike rata. Slučajno smo došli u arhivu POP TV, gdje smo pronašli ovaj zapis, što je rezultiralo u stvaranju ovog članka:

"Ishod pilot oboren priče u Ljubljani, 2000/03/14 (ME) Gotovo devet godina nakon rata za Sloveniju, priča rehabilitacije pilot oboren u Ljubljani, Anton Mrlaka napokon dogodila. Kao i danas, njegov status uređen. MORH-a je zabilježila prvi put nedvosmisleno, Mrlak da, iako je srušio helikopter territorials vojsci, radio na slovenskoj strani.

Pojašnjenje o statusu pokojnika Mrlaka ubio je jučer ministar rada. Njegov odjel je pokojni obitelji do sada nije mogla donijeti rješenje o plaćanju obiteljski dodatak, bez jasne izjave Ministarstva obrane, da Mrlak borio za Sloveniju. Danas, samo ministarstvo obrane potvrdilo da je pokojnik prije sudbonosnog 27. Lipnja 1991 za obavljanje vojnih i drugih dužnosti u obrani i zaštiti Republike Slovenije.

Udovica pilota oborenih Emilia mrak će napokon dobiti potreban certifikat o muževljeve rehabilitaciju, Ministarstvo rada i preminule rodbine konačno će moći platiti invalidnost pogodnosti je počeo. Uzimajući u obzir zatezna kamata će se izračunati iznos za cijeli tjedan. "

To je Downing vojske helikopter, koji je pilot časnik Anton Mrlak, noseći kruh i vrlo daleko mogao vidjeti da tip Gazelle helikopter nije bio naoružan. Prema našim podacima, to je bio gospodin Mrlak dogovoreno sa našim vodećim osamosvojitelji koji je pobjegao iz JA, zajedno s još dva djelatnika u to vrijeme u vojsci, piloti i mehaničari Kalanom Šuštar, naravno, kada se pojavio u ovom trenutku. Tog dana, nažalost ne uživo vidjeti, kao što je bio oboren od strane pripadnika IT objekata iz terasi bivše Iskre u Ljubljani, koji se nalazi u neposrednoj blizini Cankarjev dom. To se izvode rukama protiletaskim GROMA 2M.

Naravno, dokumentarci nisu previše posebnim naglaskom na koji je obaranje helikoptera, i gospodin Mrlaka u njemu i tko je i zašto je ona izdana kako bi se pucati prema dolje sve o leteći iznad New Yorka, ako je ikad izdana kao naredbu? Ova naredba će biti zanimljivo vidjeti u pisanom obliku. Možda je to samo usmeni, preko veze? Drugo pitanje je da li gospodin Mrlaka prijatelj, gospodin Kacin je imao odnos s njim kad je tako bez pažljivo letio nad New York, kružio iznad doline Rožna jer očito njegov in-zakon je živio tamo.

Zanimljivo, u ovoj priči brutalan, ovo je također razlog zašto, nakon što je udovica pokojnog gospodina Mrlaka, potrebno čekati do 2000, cijeli devet godina koji su omogućili isplatu invalidnina nakon muža, koji je radio za to? Što je gospodin Kacin, koji je očito u suradnji s nesretni pilot, te je vodio rat PR za Sloveniju? Kako objasniti ove javne teritorjalcev akciju?

Pronašli smo zanimljiv rekord, naime neimenovani pisac u novinama rade u komentarima koji se odnose na g. Janša je također piše sljedeće:

"Ja ću opisati tragičan događaj koji se dogodio sasvim nepotrebno i za zavjeru Janez Janša i Anton Krkoviča, što je prije moguće izazvati rat! U lipnju 1991 slovenski TO Gazelle helikopter srušio iznad glavnog grada. Gazele i izgorio ostaci leša piloti su poginuli u Rožna dolina. Tragedije je još veća jer je bio pilot u Sloveniji gazele Merlak Tone! zašto je odlučio Downing? Jednostavno zato jastreb Janša i Krkovič hotel Crimson provociraju sukob s JNA. Do tada (prije pucaj prema dolje gazele) su i policija samo stajati zapreke ometa vojske.

Janša i Krkoviča upozorio je da se slovenska PILOTI priprema pobjeći, jedinica let da se brine o niskoleteći helikoptera. Naravno, oboje su bili gluhi RATA poticatelj informacija o planiranim overflights i hotela čim krvi! Krv za psihološku proboj jedinice koje zahtijevaju da se sukobila s Crimson vojske! (Uništenje tenkova, obaranje aviona ili helikoptera izazvao veliki šok) da je hotel pod svaku cijenu KRI svjedočio Downing SI Oružanih Gazela iznad centra Ljubljane.

Toni Merlak letio NO Oružanih gazela, ne GAMA, naoružani s anti-raketni vozila Maljutka! All're nešto razumno zapovjednici pucati prema dolje zrakoplova ili helikoptera nad urbanim središtima kao iu slučaju izbjegavanja gori krhotine padaju na kuće izazvati nepotrebne gubitak života civila! "Sreća" koja Toni srušio na cestu, a ne u blizini kuća ili blok student sela.

Većini odvratno stalno prikazuje njegova spaljena leša na TV-u! Nema počast tragično poginulih sunarodnjaka, samo zlostavljanje u propagandne svrhe i ratnih profitera hujskačev! Sad je bio kalvarija Toni udovice s djecom u bahate vlasti birokrata za mizerno mirovinu. Mnogo nevolji i žrtve vodio nacionalista i patološki ambicioznim rata poticatelj širom bivše Jugoslavije. Slovenski nisu iznimka! "


Uplitanje u svemu, uključujući i onu u dokumentarcu folmu TV i nikada ni čuo puno o tome, tako da se služi slovenskim osamosvijitve prva žrtva kad je otišao na susret s PA. Ovaj događaj i mnogi drugi sigurno će trebati više in-dubina analiza tih pojava u Sloveniji. Neki od najboljih poznavatelja događaja onda čak tvrde da bi mogli u Sloveniju s malo više mudrosti i zdravog razuma došao do nezavisnosti bez sukoba, dodajući da se planira susresti nekoga i potrebu za vlastitu promociju.

No, to su samo nagađanja, koja će primati tek nakon potvrde neovisnih istražitelja da istražuje i analizira profesionalni zatim konkretnu akciju s obje strane, jer Savezne vojske učinio stvari u drugom ratu, možda ne bi. Stupac raketiranja civilnih kamiona koji su tada mesari civila, koji su potom pokazali TV SLO i g. Kacin se pojaviti na press konferencijama što učiniti Da, činjenica da puca pored pololožaji Teritorjalcev otkriven, ali piloti nisu vidjeli i oni vole raketerila civilne ciljeve, barem čudno ponašanje.

Ali kao što sam rekao, stručne analize postupka u ovom tzv Rat za Sloveniju ovaj ili onaj strani (još). Bilo bi zanimljivo gledati na sve pisane naloge za borbena dejstva za obje stranke i liječiti ih profesionalno i za javnost. No, to je izazov za bilo koju grupu stručnjaka u ovoj oblasti.

Što se tiče smrti gospodina Merlak je predvesem dakle, da je to naš pilot, očito pristao na suprotnoj strani, jer je vojska mogao napustiti i ranije, i time je vjerojatno da će ostati živ Vojo sretan sa svojom ženom od djece i rodbine. Možda je već ove poled provedeno na našim stranicama? Dakle, to je.

Objavljivanje ulomak članka znanstevenega trenutni ministar obrane, dr. Ljubica Jelušić koja je također dotaknu na ovaj nesretni događaj:
User avatar
bostjan
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
 
Posts: 432
Joined: 19 Jun 2008, 18:30
Location: LJUBLJANA

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby DOK on 28 Feb 2011, 19:06

Oko ovog pada gazele imam ja neko svoje mislenje.
DOK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
 
Posts: 248
Joined: 16 Nov 2010, 17:51

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby LupusREBEL on 02 Mar 2011, 11:25

Pa, iznesi ga...
Image
User avatar
LupusREBEL
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 5238
Joined: 21 Jul 2008, 19:43
Location: Zagreb

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby slavonija1 on 15 Apr 2011, 09:34

Slike koje sam ja uspio skupiti:
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Image


Image

Image

Image

Image

Image
slavonija1
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 20
Joined: 04 Feb 2009, 15:27

Re: Helikopter TO-001 Velenje (Gazelle SA-341/342)

Postby relay station on 26 Jul 2013, 20:39

nastavak ove priče
http://sierra5.net/index.php?option=com ... 2&Itemid=1
sad mi stvarno nije jasno po ovom sta sad oni žele reci/prikazati to je frendly fire incident -nesporazum
Image Ako želite posjetiti aerodrom Željava i okolicu, obratite pažnju na OVE PODATKE
User avatar
relay station
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 3266
Joined: 20 Apr 2008, 23:43


Return to Zanimljivi linkovi, fotografije, video snimke i ostalo

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron