Američki junak: IVICA JERAK

Ovdje možete o bilo čemu što nije obuhvaceno u drugim temama (kupujem, prodajem, poklanjam, tražim, itd...)

Američki junak: IVICA JERAK

Postby celo43 on 17 Mar 2009, 15:47

Američka je vlada donirala 700 tisuća kuna za gradnju dječjeg vrtića, sportskog centra i obnovu stare škole u Debeljaku

ZADAR - Tri i pol godine nakon što je u američkoj vojnoj operaciji u Iraku poginuo narednik Ivica Jerak, pripadnik Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces, u njegovo rodno mjesto Debeljak u zadarskom zaleđu sutra stiže visoka delegacija vojske i vlade SAD-a kako bi odala počast čovjeku i ratniku koji je nositelj čak 47 najviših vojnih odlikovanja.

Kako bi se odužili obitelji i mjestu ratnika koji je punih 17 godina bio pripadnik njihovih vojnih snaga, američka je vlada u spomen na Jeraka donirala 700 tisuća kuna za gradnju dječjeg vrtića, sportskog centra i obnovu škole u Debeljaku, a te će objekte sutra svečano otvoriti zapovjednik američke vojske za specijalne operacije u Europi, general bojnik Frank J. Kisner i američki veleposlanik Robert A. Bradtke.

Ponosni i tužni

Ivičina obitelj, 84-godišnja majka Mirka i stariji brat Mladen sa suprugom Mirjanom i djecom, žive u njihovoj rodnoj kući u Debeljaku. Ovih dana njima je najteže: istovremeno su ponosni i tužni jer se ponovno otvaraju stare rane. Ivicu su posljednji put vidjeli šest mjeseci prije tragedije.

Poginuo je kod grada Husayban na sjeveru Iraka, kada je pod njegovim oklopnim vozilom aktiviran eksploziv. Bilo je to 25. kolovoza 2005. godine, točno na prvi rođendan njegova najmlađeg nećaka Šime, Mladenova sina.

- Jadna je moja sreća. Nisam ga ni ispratila ni pozdravila - kroz suze priča majka Mirka koja je sa suprugom Duškom odgojila Ivicu, njegovih četvoricu braće i sestru.

- Rasli su u bijedi, ali svi su danas pravi i pošteni ljudi. Moj Ivica bi kao dijete došao iz škole, uzeo motiku i odmah išao u polje raditi - sjeća se majka.

Za Ivičin ratni put u američkoj vojsci, koji nalikuje pravoj filmskoj priči, njegova obitelj doznala je tek mjesec dana nakon njegove smrti.

Hrvatska senzacija

Nakon završene srednje škole u Zadru, nesuđeni pomorac se 1985. godine iskrcao u SAD-u gdje tri godine poslije postaje američki vojnik. “Croatian sensation”, kako su ga zvali vojnici iz postrojbe za posebne namjene Airborne, odlikovan je najvišim odličjima za rat u Kuvajtu, Afganistanu, Koreji, Iraku, Africi, na Kosovu. Malo prije smrti vodio je pokaznu vježbu za američkog predsjednika.

- On sam nije volio puno pričati, nismo znali čak ni da je ranije bio ranjen u Iraku, a kamoli da je bio pripadnik najelitnije antiterorističke postrojbe. Na žalost, svaki rat proizvodi mrtve i ranjene, što se tu može. Nama ostaje jedino ponos - rekao je brat Mladen pa nastavio.

- Što je sve Ivica bio saznali smo tek kad je njegova supruga donijela 47 odličja i medalja koje je dobio. Trebao je odraditi još tri godine i onda ići u mirovinu i više dolaziti u Debeljak. Ali sudbina je htjela drukčije. Ivica Jerak poginuo je u dobi od 43 godine.Ivica Jerak bio u Bljesku i Oluji

- Ivica Jerak za Ameriku je nacionalni heroj. To najbolje potvrđuju imena iz delegacije koja stiže u Debeljak, a američko vojno izaslanstvo još od prvih kontakata s nama ističe koliko ih je Ivica zadužio svojim sudjelovanjem u vojnim operacijama - kaže Ante Martinović, načelnik Sukušana pod koji spada i Jerakov rodni Debeljak, koji otkriva još jednu malo poznatu crticu iz njegove biografije. Ivica je sudjelovao u vojnim operacijama Bljesak i Oluja.

http://www.groups.sfahq.com/10th/jerak_ ... a_10th.htm

http://www.arlingtoncemetery.net/ivica-jerak.htm
celo43
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 14
Joined: 24 Jun 2008, 18:14

Re: Američki junak: IVICA JERAK

Postby JoZ@ on 17 Mar 2009, 18:24

celo43 wrote: Ivica je sudjelovao u vojnim operacijama Bljesak i Oluja.


ovo je malo cudno
da neko dode samo sudjelovat u ove dvije akcije
da nije mozda sudjeloval kao USA pripadnik :confused0006
User avatar
JoZ@
Elitni forumaš
Elitni forumaš
 
Posts: 947
Joined: 03 May 2008, 20:52

Re: Američki junak: IVICA JERAK

Postby VP4868/4 on 17 Mar 2009, 19:27

JoZ@ wrote:
celo43 wrote: Ivica je sudjelovao u vojnim operacijama Bljesak i Oluja.


ovo je malo cudno
da neko dode samo sudjelovat u ove dvije akcije
da nije mozda sudjeloval kao USA pripadnik :confused0006


...nema neke veze sa zrakoplovstvom...
da ti bredtke ne bi rekao. [luda2]
05.02.2020.
pozdrav X :garde
User avatar
VP4868/4
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 2218
Joined: 30 Jun 2008, 22:58

Re: Američki junak: IVICA JERAK

Postby FirewireHR on 17 Mar 2009, 23:30

Bilo je, sjećam se 2005;
http://vijesti.hrt.hr/arhiv/2005/08/28/HRT0002.html
28. kolovoza - Današnji Jutarnji list izvješćuje kako je u Iraku poginuo 42-godišnji Hrvat Ivan Jerak, pripadnik američke protuterorističke postrojbe Delta Forces.

O njegovoj smrti obitelj Ivana Jeraka u Debeljaku pokraj Zadra, piše Jutarnji list, obavijestilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu, ali bez ikakvih pojedinosti o okolnostima njegove pogibije.

Jerak je prvi Hrvat koji je stradao na dužnosti u američkim postrojbama u Iraku. Hrvatsku je napustio prije 19 godina, a karijeru u SAD-u počeo je kao rendžer, zatim se priključio zelenim beretkama s kojima je prošao Pustinjsku oluju, a prije pet godina, nakon posebnog treninga, postao je član protuterorističke postrojbe. Misija u Iraku na kojoj je poginuo bio je njegov treći odlazak u tu zemlju.

http://tinyurl.com/38jsku
Master Sgt. Jerak's awards and decorations included four Bronze Star Medals, one with Valor device, two Purple Heart Medals, three Meritorious Service Medals, the Joint Service Commendation Medal with Valor device, four Army Commendation Medals, the Joint Service Achievement Medal, the Army Achievement Medal, the Presidential Unit Citation, the Meritorious Unit Commendation, the Army Superior Unit Award, five Army Good Conduct Medals, the National Defense Service Medal with bronze service star, the Armed Forces Expeditionary Medal, the Southwest Asia Service Medal with two bronze service stars, the Kosovo Campaign Medal, the Afghanistan Campaign Medal, the Iraq Campaign Medal, the Global War on Terrorism Expeditionary Medal, the Global War on Terrorism Service Medal, the Armed Forces Service Medal, the Noncommissioned Officer
Professional Development Ribbon with numeral three, the Army Service Ribbon, the Overseas Service Ribbon, the NATO Medal (second award), the Liberation of Kuwait Medal (Saudi Arabia), the Liberation of Kuwait Medal (Kuwait), the Special Forces Tab, the Ranger Tab, the Combat Infantryman Badge, the Expert Field Medical Badge, the Pathfinder Badge, the Military Freefall Jumpmaster Badge, the Senior Parachutist Badge and the Driver-Mechanic Badge.

Master Sgt. Jerak was posthumously awarded the Bronze Star with Valor Device, the Defense Meritorious Service Medal and the Purple Heart.

He is survived by his wife, Hye Jerak, and his mother, Milka Jerak.


http://www.arlingtoncemetery.net/ivica-jerak.htm
Image
[smly_c040smly.gif]
User avatar
FirewireHR
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 5785
Joined: 29 Mar 2008, 15:43


Return to Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron