Vojska bez poroka

Ovdje možete o bilo čemu što nije obuhvaceno u drugim temama (kupujem, prodajem, poklanjam, tražim, itd...)

Vojska bez poroka

Postby LupusREBEL on 14 Jul 2009, 20:45

Hoće li i u HV-u jedini dim na bojištu biti onaj iz pušaka?
U nepoštednom ratu protiv pušenja ipak iznenađujuće zvuči prijedlog studije koju je naručio Pentagon, prema kojem bi američkim vojnicima trebalo zabraniti pušenje i na bojišnici, pa čak i u najkritičnijim situacijama, kad je riječ o životu ili smrti.

Image

U nepoštednom ratu protiv pušenja ipak iznenađujuće zvuči prijedlog studije koju je naručio Pentagon, prema kojem bi američkim vojnicima trebalo zabraniti pušenje i na bojišnici, pa čak i u najkritičnijim situacijama, kad je riječ o životu ili smrti. Uzaludna su i upozorenja prekaljenih ratnika koji tvrde da je vojnicima u ratu nužan poneki dim.

- Kad si iscrpljen, kad marširaš danima a spavaš minimalno, kad nemaš ni odgovarajuću prehranu i ona je neredovita, jedna cigareta može ti nadoknaditi mnogo toga - kaže umirovljeni general Russel Honore.

Ipak, dr. Ken Kizer, autor studije, drži da je zabrana potrebna jer vojnici puše više nego civili. Jedan od tri aktivna vojnika puši, dok je među civilima taj omjer manje od jedan prema pet, ističe on.

U bazama već zabranjeno
U američkim vojnim bazama pušenje je već zabranjeno, a onaj tko se nije odrekao pušenja teže napreduje i u vojnoj hijerarhiji. U HV-u zasad ne razmišljaju o tako strogim zabranama.

- U Ministarstvu obrane i Hrvatskim oružanim snagama nije dosad rađena nikakva studija o djelovanju pušenja na borbenu spremnost vojnika. Hrvatskim vojnicima pušenje je zabranjeno u skladu sa zakonskim propisima u svim radnim i prostorima u kojima se živi i boravi, odnosno dopušteno je samo na otvorenom.

Zabrana pušenja u međunarodnim operacijama za hrvatske pripadnike zasad ne postoji, no za boravka u misijama dužni su poštovati sve odredbe vezane uz pitanja pušenja.

Učestalost obolijevanja od malignih bolesti povezanih s pušenjem za hrvatske vojnike i osoblje u vojsci ne prati se zasebno, ali se prate statistički pokazatelji obolijevanja od malignih bolesti koji se vode na razini države, ističe pukovnik Dražen Jonjić iz MORH-a.

- Glede prodaje cigareta u vojnim objektima, moguće ih je kupiti u kantinama koje drži civilno trgovačko društvo Pleter d.o.o. U objektu kojim upravlja vojska ne mogu se kupiti cigarete - dodao je Jonjić.

Opisano i u literaturi
I vojna povijest prepuna je pojedinosti o vojnicima i časnicima koji nisu vadili cigaretu ili lulu iz usta. Slično je i u literaturi, pa i domaćoj. Tako Ivan Šibl u ratnom dnevniku opisuje što je partizanima značila cigareta, a Krleža u zbirci ratnih novela "Hrvatski bog Mars" piše da je "zlo kad čovjek nema da pripali" i da bi za šaku duhana "prodao i Majku Božju s oltara"...

Izvor:Image
Image
User avatar
LupusREBEL
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 5238
Joined: 21 Jul 2008, 19:43
Location: Zagreb

Return to Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests