Više od 130.000 građana nema osobnu.

Ovdje možete o bilo čemu što nije obuhvaceno u drugim temama (kupujem, prodajem, poklanjam, tražim, itd...)

Više od 130.000 građana nema osobnu.

Postby TonyDo on 25 May 2013, 12:30

Više od 130.000 građana osobnu iskaznicu NIKADA nije ni imalo!


Upravo su lokalni izbori otkrili kako velik broj ljudi živi bez osobne iskaznice. Ne prijavite li gubitak osobne iskaznice, u zakonskom roku možete biti kažnjeni s 2.500 kuna. Obveza svake osobe starije od 16 godina je posjedovanje tog, osnovnog identifikacijskog dokumenta.

Policijske uprave diljem zemlje svakodnevno zaprime na stotine zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice. 'Treba mi, idem na more idući tjedan, pa onda da nemam problema', kazao je Kristijan Vukić.

U ovom trenutku čak 217.689 osoba nije zatražilo izdavanje nove osobne iskaznice, a njih čak 138.327 nikad je nije ni imalo. Kazne za neposjedovanje ili neprijavljivanje gubitka u roku od 30 dana penju se do 2.500 kuna. 'Apeliramo i na one koji nikad nisu izvadili osobnu iskaznicu ili im je osobna iskaznica istekla, da izvade važeću osobnu iskaznicu', kazao je Dušan Miljuš, glasnogovornik MUP-a, piše Dnevnik.hr.

Osobna iskaznica osobni je identifikacijski dokument. Bez nje ne možete pronaći legalno zaposlenje, ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, glasovanje i obrazovanje. Čak je i bankovni račun nemoguće otvoriti bez nje.

'Dogodi se, to su jako rijetki slučajevi, ali da neki korisnici iz svojih razloga ne žele imati osobni dokument. U to,naravno, ne možemo ulaziti zašto, ali jednako tako naši djelatnici ne smiju onda njima isporučiti pošiljku. Na to se oni znaju buniti, biti glasni i nama pisati, ali to doista nije niti do djelatnika, niti do Hrvatske pošte. Ne možemo mi vjerovati u identitet nekoga tko ne može svoj identitet dokazati', kazao je Jo Kempen, glasnogovornica Hrvatskih pošta.

Prema novom zakonu osobnu iskaznicu mogu imati i djeca, bez obzira na dob. Od 1. srpnja to je jedini dokument koji će vam biti potreban da odete, primjerice, u Pariz.


http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/V ... imalo.aspx
Murphyjev zakon : Ako nešto može poći naopako, poći će naopako.
Komentar : Murphy je optimista.
User avatar
TonyDo
Elitni forumaš
Elitni forumaš
 
Posts: 1845
Joined: 02 Jan 2010, 17:55
Location: ni blizu nirvane

Return to Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron