Radioaktivni otpad skladištit će se u vojarni Čerkezovac na

Ovdje možete o bilo čemu što nije obuhvaceno u drugim temama (kupujem, prodajem, poklanjam, tražim, itd...)

Radioaktivni otpad skladištit će se u vojarni Čerkezovac na

Postby TonyDo on 10 Apr 2015, 17:53

Negdje mora biti. [zbunjen---.gif]

HRVATSKA MORA ODLUČITI
Radioaktivni otpad skladištit će se u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori

Skladište se nalazi na svega nekoliko kilometara od Dvora i od granice s BiH

AUTOR:Danijel Prerad

Do kolovoza Hrvatska će morati odrediti lokaciju na kojoj će zbrinjavati istrošeno nuklearno gorivo i radioaktivni otpad uz primjenu najviših sigurnosnih standarda. A zbog vremenskog roka nema druge opcije osim Trgovske gore, koja je već upisana u Prostorni plan RH kao jedina lokacija za odlaganje nisko i srednje radiaktivnog otpada. Za to će poslužiti tamošnja vojarna Čerkezovac, gdje se sada odlaže neperspektivno oružje i municija. Mještani se u Dvoru i okolici, očekivano, bune, nezadovoljni su i u susjednoj BiH, koja je udaljena 3-4 kilometra zračne linije od lokacije, no činjenica je da Hrvatska negdje mora odlagati svoj radioaktivni otpad iz medicine i istraživanja, a od 2043. i otpad iz Krškog.

Otpad iz Krškog

– Mi moramo odrediti lokaciju. Sad smo u EU, direktiva nas na to obvezuje, a druga direktiva brani prijevoz radioaktivnog otpada među državama, dakle otpad nastao u RH mora se negdje u RH zbrinuti – govori nam dipl. ing. fizike Mladen Novaković, vanjski ekspert Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iako je lokacija na Institutu Ruđer Bošković određena kao privremena za radioaktivni medicinski otpad, doznajemo da od 2000. ne prima novi otpad već zapečaćena čeka prebacivanje odloženog otpada u trajni Centar. Otpad iz Krškog problem je koji će Hrvatska morati riješiti do 2043. i gašenja nuklearke, a Slovenija nudi Hrvatskoj da otpad iz Krškog zajednički odlažu u Centru kojeg će oni izgraditi nedaleko Krškog. Hrvatska bi trebala u gradnji participirati s oko 100 milijuna eura uz troškove održavanja. RH je to ocijenila preskupim i odlučila sama se pobrinuti i za taj otpad iako se, teoretski, do 2043. može i predomisliti. Naime, moguće je da Čerkezovac, za tu svrhu neće biti dovoljan. Upravo tu treba gledati i neke najave prema lokalnim vlastima da se sada raspravlja o privremenoj lokaciji u Čerkezovcu, za razdoblje do 2043. Problem je i što je Čerkezovac udaljen četiri kilometra od Novog Grada u BiH. A tamošnja načelnica to ne gleda mirno.

– Sazvat ćemo izvanrednu sjednicu Skupštine općine nakon koje ćemo se obratiti vladi Republike Srpske. Ovo je trusno područje i neodgovorno je to raditi tako blizu jednog grada – rekla je načelnica Novog Grada Snježana Rajilić.

No Čerkezovac je i nekoliko desetaka kilometara zračne linije od Velike Kladuše gdje postoji skupina simpatizera ISIL-a. A od Velike Kladuše prema Hrvatskoj propusna je granica. Na tu činjenicu zbog sigurnosti upozoravali su u prošlosti i neki vojni zapovjednici kad su govorili o velikoj količini oružja koje se čuva u Čerkezovcu. Pobornici kazuju da će budući objekt biti osiguran da netko u njega ne uđe.

Ljuti na Sabor

U Dvoru dotle pripremaju prosvjed, a organizira ga HNS. Načelnik Općine Nikola Arbutina (SDSS) čeka stručnjake Državnog zavoda za za radiološku i nuklearnu sigurnost koji će za desetak dana predstaviti sve detalje. Navodno Dvoru nude naknadu od osam milijuna kuna godišnje, koliko iznosi i općinski godišnji proračun, ali nema potvrde. Mještani su protiv, a ljute se i zato što je Sabor u listopadu Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, koja podrazumijeva Trgovsku goru kao lokaciju, donio sa 105 glasova “za”. Za su glasovali i zastupnici HNS-a, koji sada priprema prosvjed.


http://www.vecernji.hr/hrvatska/radioak ... ori-999524
Murphyjev zakon : Ako nešto može poći naopako, poći će naopako.
Komentar : Murphy je optimista.
User avatar
TonyDo
Elitni forumaš
Elitni forumaš
 
Posts: 1845
Joined: 02 Jan 2010, 17:55
Location: ni blizu nirvane

Return to Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests