Rat u Gruziji

Ovdje možete o bilo čemu što nije obuhvaceno u drugim temama (kupujem, prodajem, poklanjam, tražim, itd...)

Re: Rat u Gruziji

Postby Novosti on 08 Sep 2008, 22:07

Firewall wrote:Jedan razarač naravno u vojnom smislu ništa ne znači pogotovo u zatvorenom Crnomorskom akvatoriju...biće ipak doprema "dobara" ali i naravno "moralna" podrška.

Ja samo kažem ,ne treba Ruse optuživati tek tako,mislim da nije baš sve onako kako nam mediji predstavljaju,puno toga je gurnuto pod tepih što je sigurno jako bitno!
Meni sve jako miriše da problem leži u tom Naftovodu!
Novosti
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 24
Joined: 04 Aug 2008, 23:47

Re: Rat u Gruziji

Postby Novosti on 09 Sep 2008, 08:15

Firewall wrote:Jedno mi nije jasno. Ako je Rusija pristala na dezitengraciju SSSR i sve bivše republike dobile su svoju samostalnost na legitiman način, zašto sad Rusija ponovo preuzima ( napada ) jednu od tih republika ( Gruziju ) i mješa se u njena unutarnja pitanja iako je već skoro 20 godina samostalna..?

Kada se Sovjetski savez raspadao,potpisan je bio sporazum sa Nato paktom,da sve bivse Sovjetske zemlje,nemogu nikada postati članice NATO pakta!!!
Sporazum je prekršen i Nato pakt je većinu tih bivših Sovjetskih zemalja učlanio (čitaj regrutisao) u svoje redove,ne zato što ih voli,ili što su mu drage,već zato što preko NATO pakta,Americi se otvaraju vrata novih taktičkih mogućnosti,naravno protiv Rusije!
Georgija jeste priznata zemlja,ali Osetija nije priznata kao dio njenog teritorialnog integriteta,osim toga stanovništvo Osetije uopće ne smatra sebe Gruzijancima,s toga ne zele da budu dio te zemlje!
Čak je bio i nekakav oružani sukob između Gruzijanaca i stanovnika Osetije,posto kroz Osetiju prolazi taj ruski naftovod,Rusi su onda došli i smirili sukob,prvenstveno da bi ocuvali taj naftovod (mada njega rijetko ko spominje ali mislim da se sve debate i sukobi bas vode radi njega)..
Bilo kako bilo Gruzijanci su naravno podgovoreni od strane S.A.D da napadnu te ruske snage,pod izgovorom da brane teritorijalni integritet i suverenost,a obecan im je ulazak u NATO i direktna Američka pomoć,samo što se NATO i S.A.D prevarili!
Nisu očekivali takav odgovor s Ruske strane,te su stoga angažovali sve medije kako bi opisali Ruse kao nekakve osvajaće ,barbare,a ljudi su cijelo vrijeme bili tu!
Isto šta me stvarno nervira jeste da odjednom tako brzo Svjetski Sud uzima slučaj Gruzijanaca u razmatranje,da napomenem da BiH je bila podnjela Tuzbu protiv Srbije jos 1993 godine sa dopunskom Tužbom za Genocid u Srebrenici 1995 godine,a tek je na red došla 2007 godine!
Da napomenem da slučaj Hrvatske protiv Srbije još nije ni uzet na razmatranje od strane istog tog suda,a ni Hrvatska nije tako skoro podnjela taj zahjev za sudjenjem!!!
Sad me stvarno ČUDI kako sad odjednom taj Sud radi tako brzo???Nešto tu smrdi jako jako puno!
Bilo kako bilo,Rusi su SuperSila,u ovom slučaju isprovocirana strana,Nato i Ameri će pod svaku cijenu gledati da izbjegnu svaki oružani sukob s Rusijom,jel je se boje,i sa razlogom,ali će opet gledati kako da se dokopaju svojih interesa,makar preko Gruzijanaca,koje kako ja vidim nauružavaju maximalno!
Samo ponavljam,da se dostavlja dole hrana i lijekovi kako se tvrdi sa američke strane,onda bih se dostavljalo to sve i u Ruskim kontrolisanim lukama,a pošto Amerikanci jako izbjegavaju Ruske luke,onda se otvara pitanje u čemu je zapravo ta tolika pomoć?Ja bih naslutio da se radi o nauruzanju!
Bilo kako bilo nećemo predviđati situaciju ,već treba vidjeti šta će biti krajnji rezultat svega!!!
Ali sigurno je jedno da Gruzija neće još jedan određeni vremenski period u NATO,ne barem poslije ovoga svega!!!
Novosti
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 24
Joined: 04 Aug 2008, 23:47

Re: Rat u Gruziji

Postby Novosti on 09 Sep 2008, 15:24

Firewall wrote:Kada je uopće napravljen taj naftovod kroz Gruziju, s obzirom da je cijela frka nastala očigledno zbog njega? Mislim da je to bitno pitanje jer ako je sagrađen prije ili poslije raspada SSSR to drastično mijenja perspektivu cijelog događaja.

Na to pitanje zbilja ne bih znao dati odgovor,bilo kako bilo ,u pitanju je nafta,ali ima tu jos nekih stvari koje mi nikada necemo saznati,no sve u svemu Amerikanci zbilja vode jednu agresivnu politiku koja će im se odbiti od glavu prije ili kasnije!!!!
Novosti
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 24
Joined: 04 Aug 2008, 23:47

Re: Rat u Gruziji

Postby Novosti on 12 Sep 2008, 08:15

Da to si mi rekao,da ce u Evropi biti stacionirani takozvani antibalistički raketni sustav koji ce koristiti rakete,ali svejedno u USA ce biti za istu namjenu koristeni laseri!!!
bilo kako bilo trka u nauružanju je odpočela!
Novosti
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 24
Joined: 04 Aug 2008, 23:47

Re: Rat u Gruziji

Postby relay station on 12 Sep 2008, 11:22

evo rusi poslali 2 tu-160 u venecuelu..odgovor na rastuce tenzije i pocetak novog hladnog rata
http://russianforces.org/blog/2008/09/t ... uela.shtml
Image Ako želite posjetiti aerodrom Željava i okolicu, obratite pažnju na OVE PODATKE
User avatar
relay station
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 3266
Joined: 20 Apr 2008, 23:43

Re: Rat u Gruziji

Postby Novosti on 12 Sep 2008, 22:56

Svaka trka u nauruzanju pocinje upravo zbog te "Samoodbrane"....
Bilo kako bilo,kao što sam rekao,i kada je prva nuklearna bomba napravljena ,napravljena je za "Samoodbranu",dok 2 nisu dreknule nad Japanom i pobile na stotine hiljada ljudi!
Samo ako neko napise za nesto da je napravljeno radi "Samoodbrane" to ne znaci da je to OPRAVDANJE da tako nesto postoji!
Prvenstveno ciljam na taj štit!Ako se dobro sjećam i nuklearne interkontinentalne rakete se prave za "Samoodbranu" a za vrijeme hladnog rata,njih se puno napravilo za te svrhe,samo pitanje se prirodno nameće,jesu li stvarno te rakete napravljene radi "Samoodbrane" ili je u biti tu bilo i nečega drugog?
No kao što rekoh ovaj štit ne donosi ništa dobro niti Evropi niti Rusiji,a bogami niti Americi,prvenstveno ne vidim razlog zašto bih mi morali da riskiramo naše živote i ognjišta radi tamo Amerikanaca,da nismo izravno ugroženi ali indirektnim putem jesmo,kao što sam par puta upitao,ko moze garantovati da Rusi sada na metu nuklearnog arsenala nisu stavili Češku ili Poljsku?
Kada je Černobil ispuhao 1986 godine,posljedice su se osjetile i kod nas!Radijacija ne pozna granice,etničke pripadnosti ,rasne ili religijske,ona ubija SVE!
Zamislite kakve bi tek onda posljedice osjetili kada bi par tih termonuklearnih dreknulo u Češkoj, pa nije to toliko daleko koliko svi misle!Eto Češke tik uz Austriju,nije to neka velika daljina,da se bezobzirno razmislja "To je tamo negdje"......
Ja mislim da je ovo jedna ozbiljna Američka provokacija,a otkako im se desio onaj 9/11 ,vode jednu jako AGRESIVNU politiku,idu po tuđim zemljama i dijele "pravdu" kako je oni "Vide"!
Vrlo su bezobrazni,uobraženi i nazalost nisu dovoljno EDUKOVANI da neke stvari razumiju!
Pa kod njih stanovnistvo jos uvjek djeli ljude na "Dobre i Loše"???
Mislim da ta recepcija i poređenje ne pale kod naših klinaca koji su 4 razred osnovne!
Novosti
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 24
Joined: 04 Aug 2008, 23:47

Re: Rat u Gruziji

Postby relay station on 13 Sep 2008, 13:00

pa naravno da su reprogramirali bojeve glave na ciljeve iz nove zone ugroze za njih logicno.stit nije nikakava prijetnja nikome niti sa 10 raketa moze narusiti stratesku ravnotezu..ali je cin bahacenja no rusija se probudila i sad ce bit zanimljivo.inace pratnja za te bombardere su biliu rusiji su-27,pa norvežani sa f-16,dalje ju preuzeli grim reapersi sa f-15,i onda dalje sami preko oceana
Image Ako želite posjetiti aerodrom Željava i okolicu, obratite pažnju na OVE PODATKE
User avatar
relay station
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 3266
Joined: 20 Apr 2008, 23:43

Re: Rat u Gruziji

Postby Novosti on 16 Sep 2008, 21:53

[quote="Firewall"][quote="Novosti"]
Mislim da nije mudro jer su te zemlje preblizu za nuklearni udar. Inače i u strategiji 3.S.R. cijela ta zona Češke, Poljske i istočne i zapadne Njemačke predviđena je kao mjesto konvencionalnog napada-udara-obrane, odnosno u slučaju rata predviđen je konvencionalni prodor-napad na ovaj dio Evrope.

A ko ti to sada moze garantovati?
Kao sto rekoh,nigdje nema nikakve garancije,a tamo gdje nema garancije :)
Ja se naravno brinem!!!
Novosti
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 24
Joined: 04 Aug 2008, 23:47

Re: Rat u Gruziji

Postby Novosti on 17 Sep 2008, 21:01

Firewall wrote:Vjerojatno je to sada samo malo doigravanje za uspostavu nove ravnoteže super-sila pošto sada polako na sceni dominira i Kina pa sad Ameri i Rusi vjerojatno pokušavaju dograbiti što bolje strateške pozicije pred ponovnu raspodjelu interesnih sfera u svijetu.

Moze svasta bit moguce,mada kina kao supersila mi je vise smjesna,mislim imaju oni tu nuklearnu ali svo njihovo oruzje je barem u 80% Rusko,exportno ,a ta exportna oruzja nisu ista kao ona koja Ruska vojska koristi (valjda te exportne verzije su dosta slabije)....
No njih ima upravo mnogo mozda ih to izvlaci :P
Cuo sam neku izreku,od druga,kaze kad su Kinezi dobili atomsku,neki Američki general se nasmijao
i upitao,"Da li za transport iste koriste magarca??"
....Sve ti je jasno :P
Novosti
Tihi forumaš
Tihi forumaš
 
Posts: 24
Joined: 04 Aug 2008, 23:47

Previous

Return to Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron