Firewall wrote:Jedno mi nije jasno. Ako je Rusija pristala na dezitengraciju SSSR i sve bivše republike dobile su svoju samostalnost na legitiman način, zašto sad Rusija ponovo preuzima ( napada ) jednu od tih republika ( Gruziju ) i mješa se u njena unutarnja pitanja iako je već skoro 20 godina samostalna..?
Kada se Sovjetski savez raspadao,potpisan je bio sporazum sa Nato paktom,da sve bivse Sovjetske zemlje,nemogu nikada postati članice NATO pakta!!!
Sporazum je prekršen i Nato pakt je većinu tih bivših Sovjetskih zemalja učlanio (čitaj regrutisao) u svoje redove,ne zato što ih voli,ili što su mu drage,već zato što preko NATO pakta,Americi se otvaraju vrata novih taktičkih mogućnosti,naravno protiv Rusije!
Georgija jeste priznata zemlja,ali Osetija nije priznata kao dio njenog teritorialnog integriteta,osim toga stanovništvo Osetije uopće ne smatra sebe Gruzijancima,s toga ne zele da budu dio te zemlje!
Čak je bio i nekakav oružani sukob između Gruzijanaca i stanovnika Osetije,posto kroz Osetiju prolazi taj ruski naftovod,Rusi su onda došli i smirili sukob,prvenstveno da bi ocuvali taj naftovod (mada njega rijetko ko spominje ali mislim da se sve debate i sukobi bas vode radi njega)..
Bilo kako bilo Gruzijanci su naravno podgovoreni od strane S.A.D da napadnu te ruske snage,pod izgovorom da brane teritorijalni integritet i suverenost,a obecan im je ulazak u NATO i direktna Američka pomoć,samo što se NATO i S.A.D prevarili!
Nisu očekivali takav odgovor s Ruske strane,te su stoga angažovali sve medije kako bi opisali Ruse kao nekakve osvajaće ,barbare,a ljudi su cijelo vrijeme bili tu!
Isto šta me stvarno nervira jeste da odjednom tako brzo Svjetski Sud uzima slučaj Gruzijanaca u razmatranje,da napomenem da BiH je bila podnjela Tuzbu protiv Srbije jos 1993 godine sa dopunskom Tužbom za Genocid u Srebrenici 1995 godine,a tek je na red došla 2007 godine!
Da napomenem da slučaj Hrvatske protiv Srbije još nije ni uzet na razmatranje od strane istog tog suda,a ni Hrvatska nije tako skoro podnjela taj zahjev za sudjenjem!!!
Sad me stvarno ČUDI kako sad odjednom taj Sud radi tako brzo???Nešto tu smrdi jako jako puno!
Bilo kako bilo,Rusi su SuperSila,u ovom slučaju isprovocirana strana,Nato i Ameri će pod svaku cijenu gledati da izbjegnu svaki oružani sukob s Rusijom,jel je se boje,i sa razlogom,ali će opet gledati kako da se dokopaju svojih interesa,makar preko Gruzijanaca,koje kako ja vidim nauružavaju maximalno!
Samo ponavljam,da se dostavlja dole hrana i lijekovi kako se tvrdi sa američke strane,onda bih se dostavljalo to sve i u Ruskim kontrolisanim lukama,a pošto Amerikanci jako izbjegavaju Ruske luke,onda se otvara pitanje u čemu je zapravo ta tolika pomoć?Ja bih naslutio da se radi o nauruzanju!
Bilo kako bilo nećemo predviđati situaciju ,već treba vidjeti šta će biti krajnji rezultat svega!!!
Ali sigurno je jedno da Gruzija neće još jedan određeni vremenski period u NATO,ne barem poslije ovoga svega!!!