Hrvatska vojska dobija super kamuflažne uniforme

Ovdje možete o bilo čemu što nije obuhvaceno u drugim temama (kupujem, prodajem, poklanjam, tražim, itd...)

Hrvatska vojska dobija super kamuflažne uniforme

Postby LupusREBEL on 18 Aug 2008, 17:44

Image

ZAGREB - Ministarstvo obrane i Glavni stožer uskoro donose novu stratešku odluku - izbor nove vojne odore. Ona će uvelike promijeniti izgled pripadnika svih triju rodova vojske.

Prvi će put pripadnici kopnene vojske, zrakoplovstva i mornarice svakodnevno nositi istu radnu odoru, potvrdio nam je glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić. Uz te odore, razvile bi se inačice odora za posebne zadaće. U uži izbor ušle su dvije inačice šare i očekuje se da će ubrzo Vojno-tehnički savjet donijeti konačnu odluku. U povijest će otići postojeća woodland šara koja umnogome sliči američkoj.

Jutarnji list u posjedu je dviju inačica šara koje su među desetak predloženih ušle u najuži izbor. Buduća odora za sve pripadnike OS-a bit će maskirna zelena, a šara će biti slična onoj kakvu imaju vojnici u Afganistanu - digitalna sa zemljopisnim oblikom Hrvatske. Šara bi trebala omogućiti i veću “nevidljivost” vojnika. Osim šare, novost je i sastav materijala. Oni imaju potpuno nova svojstva da ljeti “hlade”, a zimi “griju”. Zahvaljujući tome, vojnik će ubuduće dobivati jednu odoru za sva godišnja doba. Osim toga, odora će trajati dvije godine, a ne kao dosad, jednu.

Nova se odora razvija već dvije godine. Nedavno je na sjednici Vijeća za obranu predstavljena sivo-plava maskirna šara kao urbana odora koju je razvila tvrtka KROKO. Njoj se oštro usprotivio zamjenik načelnika Glavnog stožera general Slavko Barić jer, prema njegovim riječima, nije prilagođena hrvatskom podneblju.

Prijedlog je odbijen, što je izazvalo sukobe unutar GS-a i MORH-a. Tada se pristupilo razvoju zelene inačice buduće odore. Nakon izbora šare, bit će raspisan javni natječaj za odabir proizvođača te njegov izbor do kraja godine. Domaća tekstilna industrija u tom natječaju vidi veliku priliku.

Hladno-toplo odjela? :a015

Image
Da bi se izabrala najbolja buduća šara provedena su testiranja na više desetaka inačica. Nevidljivost vojnika jedan je od glavnih parametara

Projicirana veličina Oružanih snaga je 16.000 vojnika te se procjenjuje se da bi jedan vojnik trebao dobiti tri kompleta odore uz jedan u rezervi. To je oko 60.000 kompleta, što je za domaće tekstilce velik posao i izvrsna prilika da se nakon posla u Hrvatskoj probiju i na inozemna tržišta.

Sporazum o suradnji na tom projektu već je dogovorilo desetak domaćih tvrtki, među ostalima, Čateks, URIHO, Splendor, Borovo, KROKO, VIS, UZOR itd. Očekuje se da će cijena odore biti na razini sadašnje, a domaći se proizvođači boje da bi im posao mogle oduzeti tvrtke registrirane u Kini, Turskoj, Bosni ili Srbiji koje mogu dati jeftiniju ponudu. Uvjeti natječaja pokazati će hoće li će se domaćoj industriji, koju država subvencionira, dati prilika za taj posao ili će hrvatski vojnik nositi odoru iz Kine ili Turske? Zašto ne? :ange
LupusREBEL
 

Re: Hrvatska vojska dobija super kamuflažne uniforme

Postby LupusREBEL on 18 Aug 2008, 18:15

Nemam pojma... :confused0006
Valjda će se hladiti dok ne poplave... :humhihi
LupusREBEL
 

Re: Hrvatska vojska dobija super kamuflžne uniforme

Postby JoZ@ on 19 Aug 2008, 13:51

Firewall wrote:Vidim da po dobrom starom običaju opet "tresu" odnosno "vedre i oblače" prašinarski generali.

a svidalo se to tebi il ne
al njima je kvalitetnija uniforma potrebnija nego ovima o kojima ti pricas

a i oni kad zagusti
bjeze u sumu
kaj ne :quoi

uglavnom moje misljenje je da je to sve nekak zbrda zdola
te razbacabe koskice i tak taj digitalis mi se cini da se moze i bolje napravit

ko se tu kuzi i photoshop da mu iznesem ideu da napravimo po mojoj zamisli pa da usporedimo sa ovim kaj se nudi na trzistu :quoi
User avatar
JoZ@
Elitni forumaš
Elitni forumaš
 
Posts: 947
Joined: 03 May 2008, 20:52

Re: Hrvatska vojska dobija super kamuflažne uniforme

Postby JoZ@ on 17 Jan 2009, 23:26

pre neki dan gledajuci raspravu na jednom forumu oko nove uniforme dodem do jednog velikog zajeba koji namece ova kockasta sara

da objasnim
kad maskirate lice onda je to prema uniformi koju nosite
e sad ko ce nacrtat tolke kockice na facu da bude pasent uz uniformu :a015

:urnebes:
User avatar
JoZ@
Elitni forumaš
Elitni forumaš
 
Posts: 947
Joined: 03 May 2008, 20:52


Return to Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron