Rip doktor Njavro

Ovdje možete o bilo čemu što nije obuhvaceno u drugim temama (kupujem, prodajem, poklanjam, tražim, itd...)

Rip doktor Njavro

Postby Riker on 15 Sep 2008, 12:53

Ja ne znam dali sam ja slabo u toku sa vijestima inače pa u zadnje vrijeme ako malo pratim me iznenađuju ova poznata imena koja odlaze...u zadnjih pola godine, toliko imena...

Jučer...legendarni liječnik iz Vukovarske bolnice i nekadašnji ministar hrvatskih branitelja Juraj Njavro umro je 71. godini života.

Image

Pogledao sam dobar dokumentarac o njemu / Vukovarskoj bolnici, courtesy of FirewireHR arhiva
Od izvora 2 putića
User avatar
Riker
Elitni forumaš
Elitni forumaš
 
Posts: 754
Joined: 27 Jun 2008, 14:40
Location: Istria

Re: Rip doktor Njavro

Postby FirewireHR on 15 Sep 2008, 13:24

Ode još jedna legenda iz Vukovara.
...počivao u miru.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/cr ... CBB4666D.2
Juraj Njavro, bivši ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i jedna od najpoznatijih osoba obrane Vukovara, preminuo je u 71. godini, javlja HRT.

Njavro je rođen 2.7.1938. u Cerovici. Zapovijedao je vukovarskim ratnim sanitetom 1991., bivši je zarobljenik srpskog koncentracijskog logora i predsjednik Udruge liječnika dragovoljaca od 1990. do 1991. Član je HDZ-a. Bio je zastupnik u četvrtom sazivu Sabora.

Umirovljen je 2003., ali je i dalje aktivno pomagao hrvatskim vojnim invalidima. Nositelj je mnogih odličja, priznanja i zahvalnica, a sam je posebno isticao priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Medicina - za humanost i etičnost".

Dr. Vesna Bosanac: dr. Njavro izvanredan liječnik, čovjek i humanist
Vijest o smrti dr. Jurja Njavre s velikom je tugom primila ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac, koja je dugo godina, poglavito tijekom Domovinskog rata, s njim blisko surađivala.

"Teško mi je i toliko sam žalosna da bih išta mogla reći. Dr. Jurja Njavru pamtim kao izvanredna liječnika, čovjeka i humanista. Bio je oličenje svega dobroga i prije, i u Domovinskog ratu i nakon njega", izjavila je dr. Vesna Bosanac.

Također se prisjetila kako je dr. Njavru upoznala 1974. kad je došla raditi u vukovarsku bolnicu u kojoj je dr. Njavro u to vrijeme bio specijalizant.

"Od tada je trajalo naše prijateljstvo koje se posebice produbilo tijekom Domovinskog rata i agresije na Vukovar, u kojem je vukovarska bolnica bila izložena svakodnevnim napadima, dok su medicinsko osoblje i liječnici, među kojima je bio i dr. Njavro, radili u gotovo nemogućim uvjetima", rekla je dr. Bosanac.

Dr. Juraj Njavro preminuo je jutros u Zagrebu. Rođen je 1938. u Cerovici. Tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. bio je kirurg u vukovarskoj Ratnoj bolnici te zapovjednik ratnog saniteta bivše vukovarske općine. Nakon okupacije Vukovara i dr. Njavro i dr. Bosanac, kao i mnogi Vukovarci, odvedeni su u srpske koncentracijske logore. O svojim zatočeničkim iskustvima dr. Njavro napisao je i knjigu "Glava dolje, ruke na leđa".

Kao član HDZ-a 1992. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor, a 1993. imenovan je na mjesto ministra zdravstva, 1994. ministrom za humanitarna pitanja u Vladi RH. 1995. ponovno je izabran kao zastupnik u Hrvatski sabor. Od 1998. obnašao je dužnost ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a na parlamentarnim izborima početkom 2000. ponovno je izabran u Hrvatski sabor.

Umirovljen je 22. prosinca 2003. i nakon umirovljenja izabran je za predsjednika Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991.

Nositelj je mnogobrojnih odličja, priznanja i zahvalnica, od kojih je sam posebno isticao priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - "Medicina", za humanost i etičnost. Pokop dr. Juraja Njavre bit će u četvrtak, 18. rujna na zagrebačkom Mirogoju.
[smly_c040smly.gif]
User avatar
FirewireHR
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 5785
Joined: 29 Mar 2008, 15:43

Re: Rip doktor Njavro

Postby LupusREBEL on 15 Sep 2008, 14:26

E jebi ga...
Neka mu je laka Hrvatska gruda!
LupusREBEL
 


Return to Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron