legendarni MiG-21 Rudolfa Perešina vraća se u Hrvatsku

legendarni MiG-21 Rudolfa Perešina vraća se u Hrvatsku

Postby VP4868/4 on 21 Apr 2015, 14:29

c/p
Ministar obrane Ante Kotromanović službeno će zatražiti od Republike Austrije povratak MiG-a 21R u kojem je
pilot Rudolf Perešin,u listopadu 1991., prebjegao iz tadašnje JNA. Povratak tog, za Hrvatsku epskog zrakoplova,
simbolički bi obilježio središnju proslavu 20.-te obljetnice vojne operacije Oluja i oslobođenja zemlje. Avion se,
prema posljednjim informacijama, nalazi u Klagenfurtu. Zadnji je put bio izložen u javnosti 2011., tijekom
austrijske vojne nacionalne izložbe. ...

http://www.telegram.hr/politika-krimina ... -hrvatsku/
05.02.2020.
pozdrav X :garde
User avatar
VP4868/4
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 2218
Joined: 30 Jun 2008, 22:58

Re: legendarni MiG-21 Rudolfa Perešina vraća se u Hrvatsku

Postby FirewireHR on 23 Apr 2015, 09:47

Nekako mi sumnjiva ova vijest jer neigdje ne naiđoh na drugi izvor koji govori o tome. [zbunjen---.gif]
Blo bi lijepo da se to ostvari, ali s obzirom na to kakav je konkretni odnos doma kod nas prema takvim artefaktima povijesti trebali bi biti zabrinuti.
Jedan komentar članka je odličan:
Trebalo bi pokazati Austrijancima kako je konzerviran Osvetnik Dubrovnika, pa da shvate svu superiornost hrvatskog odnosa prema tehničkoj baštini i isporuče Perešinov MiG dok kažeš "Krankenidiotlichkeit".

Austrijanci ga par paze u tolikoj mjeri da je i do danas ostao ja mislim najautetičniji artefakt vezan uz Željavu u smislu da je ostao u originalnom stanju. [photo.gif]
[smly_c040smly.gif]
User avatar
FirewireHR
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 5785
Joined: 29 Mar 2008, 15:43

Re: legendarni MiG-21 Rudolfa Perešina vraća se u Hrvatsku

Postby TonyDo on 25 Apr 2015, 17:58

Sve je to još daleko. :(

http://www.vecernji.hr/hrvatska/zelio-b ... ju-1002176

Umjesto da tijekom izvidničkog leta, upravljajući borbenim zrakoplovom MiG 21-R nadzire povlačenje JNA iz Slovenije, tog 25. listopada ratne 1991. pilot Rudolf Perešin prebjegao je s vojnog aerodroma Željava kod Bihaća na aerodrom nedaleko od austrijskog Klagenfurta. Tamošnjim vlastima izjavio je: "Hrvat sam i neću pucati na vlastiti narod". Pritom nije zatražio politički azil, već se vratio u Hrvatsku i aktivno se uključio u obranu. Svojim činom Perešin je zadao golem udarac moralu tadašnje JNA: njegov primjer slijedili su piloti Ivan Selak, Danijel Borović i Ivica Ivandić koji su svojim MiG-ovima također prebjegli iz JNA.

Nepune četiri godine kasnije, tadašnji zapovjednik lovačke eskadrile Rudolf Perešin poginuo je drugog dana operacije Bljesak iznad Gradiške, dok borbeni zrakoplov čiji je bijeg obilježio najkritičnije dana Domovinskog rata već 24 godine "leži" u austrijskom hangaru.

Problem sukcesije

Zbog iznimnog značenja ovog zrakoplova za Hrvatsku Ministarstvo obrane ovih je dana intenziviralo pregovore o njegovu konačnom povratku iz Austrije.

– Ti pregovori, različitim intenzitetom, zapravo traju već godinama, no MORH će ih ususret obilježavanju operacije Oluja ponovno pokrenuti. Taj zrakoplov ima snažno simboličko značenje za hrvatske građane, kao i heroj Rudolf Perešin koji, nažalost, nije dočekao slobodu koju smo izborili četiri godine kasnije. Kada bismo u tome uspjeli, Perešinov MiG svakako bismo uvrstili u mimohod kojim ćemo obilježiti 20. godišnjicu operacije Oluja – kaže ministar obrane Ante Kotromanović. U toj nakani, međutim, mogla bi mu otežati nikad riješena problematika pravne sukcesije SFRJ.

U trenutku preleta, naime, avion je bio u vlasništvu bivše države pa bi prema nekim tumačenjima trebao biti vraćen u Beograd. No s obzirom na to da je na svoj posljednji let krenuo s aerodroma Željava, koji djelomično zahvaća i hrvatski teritorij, pojedini pravni stručnjaci drže kako bi Perešinov MiG morao završiti u Zagrebu, a na hrvatskim je mjerodavnim tijelima da vlasništvo nad zrakoplovom i dokažu.

Najatraktivniji izložak

Nakon dramatičnog preleta, letjelica je stanovito vrijeme bila samo "parkirana" na klagenfurtskom aerodromu. Ne znajući što bi s njom, Austrijanci su je naposljetku uz pomoć zrakoplovnih tehničara iz bivšeg DDR-a rastavili i spremili u tenkovsku bazu u Grossmittelu, nedaleko od Bečkog Novog Mjesta.

Potom je ponovno sastavljena za potrebe izložbe u bečkom Vojnopovijesnom muzeju 2002. pod nazivom "Austrija i raspad Jugoslavije".

Kako bi se četvrt stoljeća kasnije ova tema napokon zatvorila, ministar Kotromanović uskoro će razgovarati s austrijskim ministrom obrane Geraldom Klugom. Uspiju li dvojica kolega pronaći zajednički jezik, Perešinov MiG bio bi nedvojbeno najatraktivniji izložak vojnog mimohoda u povodu 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja, koji će se, prema svemu sudeći, održati u glavnome gradu Hrvatske.
Murphyjev zakon : Ako nešto može poći naopako, poći će naopako.
Komentar : Murphy je optimista.
User avatar
TonyDo
Elitni forumaš
Elitni forumaš
 
Posts: 1845
Joined: 02 Jan 2010, 17:55
Location: ni blizu nirvane


Return to Zrakoplovstvo

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron