Boeing 747 i leteće junice u Osijeku

Boeing 747 i leteće junice u Osijeku

Postby FirewireHR on 18 Oct 2008, 18:37

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=15701
(ima i video na stranici...inače radi se o 1. slijetanju 747 u Osijek)

Image

Image.Image


- Ode u Klisu…, ajoj ode u Trpinju, vikao je župan Krešimir Bubalo dok se leteća tvrđava, Boeing 747, uz zaglušujuću buku koturala po pisti što gotovo u metar zadovoljava minimalne uvjete za slijetanje najvećeg zrakoplova koji se ikad spustio u Zračnu luku Osijek.

Avionom američke kompanije Atlas Air, prilagođenim prijevozu krupnih životinja, u Osijek je nešto prije 17 sati iz Kanade stiglo 180 holstein junica vrhunskih genetskih karakteristika. Kupio ih je Novi agrar, tvrtka u vlasništvu Žita d.o.o., poznatog osječkog poduzetnika Marka Pipunića.

Jednogodišnje junice namijenjene su razvoju mliječne proizvodnje i trgovine genetskim materijalom, jer će u punoj laktaciji godišnje davati do deset tisuća litara mlijeka, a njihove će potomke Novi Agrar prodavati u Hrvatskoj i izvoziti u Europu. Zato je s kanadskom vladom dogovorena skora isporuka dva bika iste pasmine.

Još tri ture do Nove godine

Junice su u Kanadi kupljene po milijun i 43 tisuće dolara, a prijevoz je stajao dodatnih 350.000 dolara. To je već treća tura najkvalitetnijih kanadskih junica što se dopremaju za potrebe punjenja dviju novih farmi Novog agrara u Velikoj Branjevini, a do Nove godine bit će ih još toliko, kako bi se popunio kapacitet farmi od 950 junica. Time će Pipunićeve tvrtke u nabavku najkvalitetnijih junica uložiti približno 7,6 milijuna dolara.

Stigle su smještene u kavezima po pet grla. Odmah po dolasku carinici su ih prebrojali po imenu i rodovnicima, a veterinari utvrdili zdravstveno stanje, kako bi što prije otišle na farmu u karantenu, gdje će izolirane provesti tri tjedna.

Nakon temeljitog čišćenja i dezinfekcije, avion prazan polijeće na novo europsko odredište Ondje će ukrcati teret, jer s osječke piste natovaren ne bi mogao uzletjeti. Avion koji je junice dovezao u prvoj turi, vratio se u Amsterdam i odande produžio za Irak, kako bi u SAD dopremio tijela poginulih američkih vojnika.
[smly_c040smly.gif]
User avatar
FirewireHR
Veteran foruma
Veteran foruma
 
Posts: 5785
Joined: 29 Mar 2008, 15:43

Return to Zrakoplovstvo

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron