![luda2 [luda2]](./images/smilies/60.gif)
Nikad nisam vidio ni jednu fotografiju od LORAPA , razvijene su uvijek stizale do desifranata u koverti.A kad bi oni na uz standardno "zabranjen ulaz" prikvacili i tablu "RADI SE" daleeeko vece face (sa puno zvjezdica na ramenima) od mene su poljubile vrata.To je prva prostorija do kontejneraca, na kraju hodnika, sa vjecno zatvorenim vratima i dugackim stolom na sredini.
Nekad su se na njemu mogle na trenutak vidjeti rasprostrte karte, dok bi smugnuli kroz vrata.
Ponekad mrezica za pingac

Kod fotografa je bilo slicno stanje , ona njihova gajba je bila podjeljena na vise dijelova , u neke je bilo strogo zabranjeno ulaziti i vojnicima koji su tamo radili .Oni su vecinom punili SARP-ove i razvijali filmove od njih .
Fotografije su bile samo za ovlastene oci.
Vidio sam komad razvijenog Lorap filma, ali praznog, za probu u vezi onih oznaka kraj perforacije.
Sto se tice filma, bio je Kodak sigurno, sjecam se zutih oznaka na kutijama.
Probao sam nesto iskemijati trazeci podatke na netu, pa recimo Kinezi koji koriste isti takav kontejner sa KA-112A kamerom upotrebljavaju Kodakov 3412 film.
Po "Kodak Film Number to Film Type Cross Reference Table" navode se dva tipa 3412
3412 Aerecon II Aerographic, A Panatomic-X film, Estar thin Base, ~ 1996
3412 PANATOMIC-X AERECON II 3412 (ESTAR Thin Base)
Izgleda ko razlicito oznacavanje ovisi o godini proizvodnje.
Dalje sam nasao da su 3412 i 2412 ustvari isti filmovi, sa razlicitim debljinom noseceg sloja, pa su i tu dva tipa
2412 Pan-X Aerographic
2412 PANATOMIC-X AEROGRAPHIC II 2412 (ESTAR Base)
Podaci o filmu kod Kodaka :
http://www.kodak.com/eknec/documents/1e ... ti1172.pdf
Uz sluzbene fotografije, sigurno je bilo i snimanja u "fusu", postojala je "sam svoj majstor" naprava sa ziletama kojom se neiskoristeni ostaci filma mogu prekrojiti na 35mm format.Vecini fotoaparata dovoljna je perforacija samo sa jedne strane ,a zbog tanjeg filma brojac se okrene nekoliko puta dok potrosi ovakav doma punjeni film .
Od razbacanih kutija sa filmovima i papira neznam ima li koristi, na nasem tavanu je bila poprilicna zaliha kojecega sto nikad niko nije dirao ni trebao , cini mi se da im je vec onda otisao rok upotrebe. Mozda ako je nesto ostalo kod tamne komore ili fotografa, ali ko ce ga znati sto je sa cim pomijesano nakon eksplozije.
S druge strane meni se cini da niko od njih nije ni vjerovao ni znao da ce sve dici u zrak kad su napustali rupu, pa je vjerojatno ostalo i korisnih stvari.