Firewall wrote:Spas bi se mogao naći u Izraelskim kopijama američke i općenito NATO opreme, a pošto oni ipak gledaju prvo financijsku korist, od njih bi se u slučaju političkih problema mogla nabavljati oprema za avione. Neznam da li šveđani imaju kakvu domaću verziju opreme i naoružanja za avione ali s njima se lakše dogovoriti nego sa amerima. Poznat je slučaj ljutnje američkog establishmenta kada je hrvatska kupila civine airbusove umjesto američkih boeingova. Sve je na kraju završilo "prigodnom" kupnjom američkog radarskog sustava ( da se ljudi ne uvrijede ). Stoga kad se kupuje vojna oprema ( a to vrijedi za sve zemlje bivše juge ) treba dobro paziti na taj vražji balans između istoka i zapada ( Tito je to znao pa je kupovao opremu i od rusa i od amera ), jer kupnja opreme od jedne starane ( pa čak i neutralne poput šveda ) može rezultirati političkim pritiskom od strane amera. S obzirom da će i Srbija jednog dana razmatrati kupnju novih aviona a da ne spominjem i ulazak u NATO koji je neminovan ( po mojoj procjeni unutar sljedećih 5-6 godina ), mogli bi se naći u sljedećim nedoumicama i problemima, gdje s jedne strane treba zadovoljiti svoje potrebe, a s druge potrebe starih i novih "prijatelja"...
Koliko ja znam ,Šveđani za borbene avione (lovce) isključivo proizvode pod licencom američke rakete ,koliko ja znam oni nemaju u proizvodnji rakete domaće proizvodnje ,mada predpostavljam da onaj ko zna šematski prikaz američke rakete ,da mu i ne predstavlja neki veliki napor da na tim raketama izgradi sopstvenu "verziju" iste... (kao što su to radili Sovjeti ,Izraelci ,Francuzi itd...)
Ameri su jako striktni ,oni smatraju da sve zemlje "NATO" pakta "MORAJU" biti nauružane isključivo Američkim nauružanjem ,a pošto su oni vodeća članica NATO pakta, svi moraju da slušaju gazdu jel gazda se može jako naljutiti!
S druge strane NATO pakt i nije ništa drugo do tržište na koje Ameri računaju da će plasirati svoje vojne produkte ,i da će svojim uticajem "nadomjestiti" nedostatke tih produkta...
Mnoge NATO članice kupuju Američke helikoptere ,avione ,rakete ,terence ,kamione ,radarsku opremu iako postoji oprema od "konkurenata" koja je uvjek gotovo bolja i kvalitetnija ,i uz to čak i jeftinija!
Taj Balans je jako bitan ,a s vremenom će doći i do opredjeljenja - zapad ili istok ,jel Ameri su striktni po tom pitanju ,sjetimo se Busha i njegove izreke :"Ko nije s nama - protiv nas je" !
Ja iskreno sam protiv NATO i EU ,jel mislim da je to i više nego nestabilno ,s druge strane smetaju mi lobiranja kojekakvih nacionalnih fanatika i dijasporaša prema čijim težnjama i pritiscima EU politika jako popustljiva ,te se to da i primjetiti!
Imam preveliku fobiju od nove Jugoslavije ,sve te "zajednice" su mi odveć previše bijedne u očima ,zato je po meni "Švica" Bog!
Oni nisu u sastavu ničeg a pozitivno uzimaju kajmak sa svačijeg mlijeka...naravno kroz vid kamata! Ja bih po uzoru na Švicu ,lijepe odnose sa svima ,a ne biti u "savezu" ni sa kim!
Svi se savezi raspadnu prije ili kasnije ,pa i ta EU će se raspasti ,neko će htjeti mirnim putem a neko i nasilnim van ,ko može garantovat da tu neće doći do nekih "novih" ratova?
Ionako EU nije ništa drugo do grabljiva ruka Britanije ,Francuske ,Njemačke i Italije koje su istrošili svoje resurse pa sad stavljaju šapu na tuđe.....