VP4868/4 wrote:Na primjer ovo:
STRUG
Pošto sam metalo-obrađivač, nigdje u papirima mi nrpiše kovinotokar, već pomoćni radnik na strojevima čijem se obrtajima uklanjaju čestice, među sve te alate spadaju: kovinotokarski stroj, glodalica, blanjalica, strojna bruslica, strojne pile, strojna bušilica i ima kombiniranih strojeva, npr kovinotarski stroj s brusilicom. Razlika je u pokretanju materija kojeg se obrađuje, znači dali on stoji ili se on kreće i svaki taj stroj ima svoj specifičan naziv. Metaloobrađivačko zanimanje ima dva osnovna pravca, gdje se materijal za obradu kreće i gdje ono miruje, a onda na pet grana: tokarski, glodački, bušački, rezni i brusači. Sad zavisno što trebaš i što je najlakše to upotrijebiš, npr navoj u rupi napravit ćeš ga i glodalicom i bušičicom i kovitokarskim strojem. Tako i jednu osovinu napravit ćeš s svih pet strojeva, bit je koliko ta osobina mora biti glatka, davat otpor na trenje i koliko je komplicirana, koliko treba biti centrirana, vjeruj te mi, ima borer koji na strojnoj bušilici radi osovine, isto tako ima stroj s 3 tokarske glave, preko 8 noževa za tokaranje, 8-16 glavi za prihvat borera (MOŽE I NAREZNICE) i glodalica s 4 glodačke glavena tri strane
![smly_010smly.gif [smly_010smly.gif]](./images/smilies/smly_010smly.gif)
, ja ga vidio u 25. Maju u Varaždinu.