Pozdravljeni!
Evo sada i mene. Kako prvo bi se zahvalio ekipi koja mi je omogućila i olakšala posjetu Željave. Potrajalo je „samo“ 30 godina, da se vratim u na žalost potpuno uništen objekt.
Prvo smo se zaustavili kod vojarne i si ogledali avione koji su parkirani sa vanjske strane, ušli u vojarnu i se malo razgledali. Pretražili nekoliko objekta (VOJIN, kupatilo, perionica, kino…) i na kraju pronašli zgradu u koji su bili smješteni vezisti. Pronašao sam prostoriju u koji sam spavao pola vojnog roka, sanitarije, učionicu…..vratile se uspomene i još se vračaju …….
U drugoj fazi smo pošli na pistu kod ulaza 1 i 2, se malo provozili i poslije povratka dvojice sa na novo otkrivene ventilacione rupe prošetali prema ulazu 4. Na putu smo pretražili ostatke nekadašnjih montažnih objekta, pronašli već upotrjebljen M80, PVC kutiju od ručne bombe, šljemove… , prošli mimo separatora za gorivo i punjenje cisterna gorivom i na kraju ušli u ulaz br. 4.
Svaki put kada sam malo probudio uspomene na ona zlata vremena sam imao osjećaj, da je objekt vrlo velik a sam tek sada ponovno osjetio onu pravu veličinu. Sve je bilo barem tri puta veće nego ono što je ostalo u memoriji. Polako smo prošli prema zvijezdi i ušli na lokaciju koja mi je ostala u uspomeni najviše prema drvenim oblogama na stijeni. Tu se i sada nalaze ostatci namještaja koji su služili za teleprintere. Unutra sta bila dva reda teleprintera ( 2x5 kom) i sa lijeve strane od ulaza (kompletna stijena) su se nalazili uređaji za komunikaciju prema centrali. Pošto nije bilo vremena smo zapustili zvijezdu i se vračali prema izlazu 2. Napravilo se mnogo fotografija za koje smo imali na raspolaganju dovoljno rasvjete. Poslije prolaza kroz skladište raketa završili smo i zaključili obilazak.
Za ogled ovakvog objekta trebaš najmanje dva dana. Zbog toga sam odlučio, da biče potreban još koji dan za istraživanje i da se moguće sljedeći put popnem i na toranj. Sljedeći put imat ću i stativ za bolje fotografije i malo nacrta u glavi što još moram da vidim.
Ovo je za sada sve u sljedećim danima ću dodavat i fotografije koje sam napravio.
Još jednom hvala ekipi za druženje sa željom, da se ponovno vidimo.