https://ispu.mgipu.hr/
Triangl
Nekad i sad - piste
Također mi čudno djeluje ulaz 3 koji je nekako neproprocionalno veći od ulaza 1 i 2(?)
TonyDo wrote:Vezano za raspravicu o gradnji VO, mozda je sve radjeno iznutra.
Misljenja sam da je lakse kopati od dolje prema gore. Vjerovatno mini. miniranjima.
Kasnije je beton i salung dizan onim malim koloturima koji su spominjani negdje.
yufighter wrote:Pretpostavljam da betonski zaslon tada jos nije bio odradjen na ulazu 1 i 2, mada i senka ima dosta uticaja. S obzirom da su poodmakli i radovi kod rupe 4 verovatno je i C galerija bila u izgradnji mada je ona, koliko se secam, naknadnim zahtevom ubacena u prvobitni projekat.
...
A sto se tice ventilacionih otvora i ja mislim da su radjeni odozdo jer ne verujem da bi ih pogodili da su vec bili uradjeni.
Uljni škriljavac. Od njega se grijanjem izdvajao bitumen. U farmaciji se radio ihtiol ili girodol (brand), pučki više znano kao #Crna mast# lijek za sve i svašta (rane, čireve, itd). Ovaj sa Baljevca je ribljeg porijekla (zato ihtiol - ihtios grčki riba). Na Baljevcu je bio smješten i pogon (5 ili 6 peči) i iz okolnih rudnika se ruda dopremala i tamo obrađivala.
Return to Piste i vanjski objekti
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest