Firewall wrote:Gdje se na Željavi nalazio GCA radar?
(prebacio post ovdje.......FirewireHR)
Firewall wrote:Gdje se na Željavi nalazio GCA radar?
(prebacio post ovdje.......FirewireHR)
gca wrote:@Firewall
Vidi
GCA se nalazio stotinjak metara zapadno od PSS1, po dužini negdje na prvoj trećini od juga prema sjeveru.
Radar se 80-tih nalazio dvadesetak metara od brdašca prema pisti. Objekt se sastojao od nekoliko prostorija, čajne kuhinje i kupaonice te agregata za napajanje u slučaju prekida redovne strujne mreže.
Tip radara ne znam, ali se isti takav može danas vidjeti na Plesu.
Firewall wrote:A, to je to. Baš sam se pitao, jer sam bio u blizini tog objekta. Na djelu gdje se nalazio agregat sada je ogromna rupa uredno izrezana da se izvuče agregat. Ono brdašce me isto mučilo jer je očito da su tu ispod nalazi neki bunker-podzemni objekt, samo je bilo pitanje namjene.
Evo i slike...
gca wrote:Ranije je objekt i bio ukopan* ali je kasnije zbog komfora izgrađena ova kućica a "bunker" zatrpan.
Tijekom dana (kraj osamdesetih) u zgradi je radio meteorolog osmatrač (civil) a noću i vikendom je dežurao vojnik. Tridesetak metara sjeverno od zgrade nalazila se meteorološka kućica (s druge strane pristupnog puta), ali vjerujem da je i ona odnesena. Svakih mjesec dana dizel mehaničari bi došli provjeriti kako radi agregat koji je osiguravao neprekidno napajanje. Agregat je imao zamašnjak koji se stalno vrtio kako bi osigurao moment vrtnje kojim se u trenutku nestanka struje pokretao dizel motor.
Sa brdašca iznad zgrade vidi se direktno ulaz tri, kao i Palma.
Od proljeća do jeseni okolina GCA (kao i ostatak polja) obiluje poskocima pa je pametno nositi odgovarajuću obuću. Jedan od problema dok je objekt bio ukopan bilo je i to što su zmije često ulazile unutra*. I u novoj zgradi se u ormariću prve pomoći nalazio protuotrov (rok trajanja istekao). Navodno se neko vrijeme zaključana i plombirana držala i bojeva municija a vojnici su sa sobom na dežurstvo nosili oružje**.
Djelatnici AKL-a (oficiri i civili) bi na GCA povodom dana RV i PVO bivše JNA (21. svibnja) znali okrenuti janjca. Izolirana lokacija - možeš feštat a vojska te ne vidi.
* iz druge ruke ali pouzdan izvor
** iz druge ruke, manje pouzdan izvor
Firewall wrote:gca wrote:@Firewall
Vidi http://img209.imageshack.us/img209/1449 ... rz8yh9.jpg
GCA se nalazio stotinjak metara zapadno od PSS1, po dužini negdje na prvoj trećini od juga prema sjeveru.
Radar se 80-tih nalazio dvadesetak metara od brdašca prema pisti. Objekt se sastojao od nekoliko prostorija, čajne kuhinje i kupaonice te agregata za napajanje u slučaju prekida redovne strujne mreže.
Kako je izgledao radar...nešto poput ovoga možda?admin2 wrote:Firewall wrote:
..ili ovogaadmin2 wrote:Firewall wrote:
relay station wrote:gca na zeljavi je zasada 99% bio potpuno isti kakav je bio i na plesu u onoj kucici..prolazio sam nedugo tamo pa vidim da tog gca nema vise sad dal su ga maknuli skroz izli je na popravku neznam..ali posto pleso sasd ima ILS CAT IIIb milsim da nije vise potreban,pa su ga maknuli
gca wrote:@Firewall
Vidi
Return to Piste i vanjski objekti
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests